Bezuhant a líra, soha nem látott volumen növekedés a török kriptotőzsdéken

Ahogy zuhant a török líra pénteken, úgy növekedett a helyi kriptotőzsdék volumene.

A Coin Market Cap alapján a helyi török kriptotőzsdék, mint a Paribu, Btcturk és Koinim napi kereskedési volumene több mint 100 százalékkal emelkedett. Az abszolút volumen továbbra is alacsony, a legnagyobb Btcturk kissé több mint 10 millió dollár forgalmat bonyolított le.

Bezuhant a líra, soha nem látott volumen növekedés a török kriptotőzsdéken

Rekord alacsony szintre gyengült a török líra a nemzetközi devizapiacokon, miután a globális pénzpiac kezd besokallni Recep Tayyip Erdoğan gazdasági politikájától, az elmérgesedő viszonyával Trumppal és a lehetőségtől, hogy Törökország nem képes törleszteni a hiteleit.

Erdoğan a helyzet tetézésére pénteken gazdasági háborúról beszélt az Egyesült Államokkal és felszólította a török állampolgárokat, hogy váltsák be dollárjaikat, euróikat és aranyaikat lírára.

Az aktuális helyzet növelte a bitcoin és más kriptopénzek iránti igényt a helyi piacokon még annak ellenére is, hogy a kriptopénz piac továbbra se tud kikeveredni a medvés trendből.

“Minden nap új kriptotőzsde nő ki a földből Törökországban,” mesélte egy török, a Twitteren Bit_gossip néven ismert hallgató.

Egy másik kriptofelhasználó, egy isztambuli közvetítő marketing szakértő, akinek az álneve Bitmov elmondta, már 3 éve használ bitcoint digitális hirdetési helyek vásárlására és a családja és barátai folyamatosan a bitcoin vásárlással kapcsolatos hírekkel keresik.

Bitmov kifejtette:

Másfél évvel ezelőtt kezdtem el kriptokkal kereskedni pontosan a török líra gyengesége és a török kormány politikai és gazdasági állapota miatt. A kriptovalutákkal sokkal biztonságosabb.

Bitmov a legfrissebb elértéktelenedésre célozva kijelentette, nem bízik többet a fiat pénzekben.

Bunyamin Yavuz, ankarai kardiológus szintén hasonló véleményen van és XRP-t, monero-t, lumenset és más egyéb kriptovalutákat vásárol portfóliójába. Yavuz a CoinDesk-nek nyilatkozva elmondta, vagyonának 30%-a kriptopénzekben, 20%-a dollárban és csak 10%-a van török lírában.

A növekvő érdeklődés hatására Bit_gossip által 2016-ban létrehívott Discord csatorna tagjainak száma 11 294 főre emelkedett. A bitcoin vásárlás kapcsán elmondta:

A legtöbb török kriptotrader (hodlerek inkább) 2017 végén vagy 2018-ban kezdte és rekt [lenullázódtak, végük anyagi értelemben] lett a végük.

Akadályok a láthatáron

Habár a török törvényhozók már többször kijelentették egy nemzeti kriptopénz fejlesztését, a helyi tőzsdék számos akadályba üköznek ahogy a politikusok egyre jobban félik a bitcoin elterjedését.

Törökország nem az egyetlen közel-keleti ország, mely saját nemzeti kriptopénz létrehozásán gondolkodik. Az infláció sújtotta Irán szintén egy központi kriptovaluta tervét dédelgeti az amerikai szankciók kikerülésére és a gazdaság megtámogatására.

Iránnal szemben, ahol sok helyi befektető a direkt tranzakciókat kínáló LocalBitcoins és társai felé fordul, ezek a megoldások Törökországban blokkolva vannak és helyettük helyi bankokkal kapcsolatban álló kriptotőzsdéken vásárolnak még tovább nehezítve a török befektetők globális piacra jutását.

Yavuz szerint Törökország korlátozhatja a bitcoin váltókat, ha a váltók túlságosan gyorsan kezdenek el növekedni és figyelmeztet, ha ez bekövetkezik, “vége lesz a gazdasági növekedésnek.”

Bitmov szintén megerősítette, isztambuli pletykák szerint a bankok hamarosan megvonhatják a támogatást a dollár megtakarítással rendelkezőktől.

Ha a nemzeti fizetőeszközöd ekkorát esik … vagy ha nem bízol a központosított valutákban és bankokban, hova fordulsz? Legyen egy saját bankod, és én biztos vagyok benne, hogy hamarosan sokan ráébrednek erre a világon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük