Törökország több mint fele a kriptókhoz fordult segítségért

A 2023 májusában végzett felmérés szerint a 18 és 60 év közötti török felnőttek 52%-a fektetett kriptovalutákba, ami 12%-os növekedés a 2021 novemberében mért 40%-hoz képest.

Törökország felnőtt lakosságának több mint fele a kriptovaluták felé fordult, hogy megvédje vagyonát és megtakarításait a gyors inflációtól és a valuta leértékelődésétől – derül ki a KuCoin legfrissebb jelentéséből, amely az ország kriptofelhasználóiról szól.

A 2023 májusában végzett felmérés szerint a 18 és 60 év közötti török felnőttek 52%-a fektetett kriptovalutákba, ami 12%-os növekedés a 2021 novemberében mért 40%-hoz képest. Ez a növekedés különösen a fiatal nők körében szembetűnő, a 18 és 30 év közötti kriptobefektetők 47%-a nő.

Ugyanebben az időszakban a török líra több mint 50%-kal leértékelődött az amerikai dollárral szemben – így a kriptopénzek menedéket jelentenek az infláció elől. A válaszadók több mint egyharmada mondta, hogy a kriptovalutákat értékmegőrzésre használja.

A felmérés szerint a bitcoin a legnépszerűbb eszköz, amely az összes kriptobefektető 71%-át vonzza, ezt követi az ethereum 45%-kal és a stabilcoinok 33%-kal. Az NFT-k, a metaverzum és a mémtokenek iránt is egyre nagyobb az érdeklődés, különösen a 31 és 44 év közötti befektetők körében.

A megkérdezettek többsége – 58% – azt mondta, hogy hosszú távú vagyonteremtés céljából fektet kriptovalutákba, míg a török kriptofelhasználók 37%-a azt mondta, hogy az eszközérték megőrzése a célja.

Eközben a válaszadók 25%-a azt mondta, hogy portfóliójuk diverzifikálása vagy a kockázat csökkentése érdekében fektet kriptókba.

A török kriptofelhasználók jelentős többsége – 70%-a – azt mondta, hogy kereskedési célokra használja a kriptopénzeket.

Eközben a válaszadók 22%-a kriptopénzeket használ nem-helyettesíthető tokenekbe (NFT) való befektetésre, 19% pedig HODLing és staking céljából.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 14%-a használ kriptopénzt ajándékozásra, ami a kriptovaluták mint értékátadási formák növekvő elfogadottságát mutatja. Hasonlóképpen, a résztvevők 13%-a használja a kriptovalutát peer-to-peer pénzátutalásra és határokon átnyúló átutalásokra, mivel gyorsabb, mint a hagyományos fizetési módok.

Emellett a válaszadók nagyjából 8%-a mondta, hogy kriptót használ nonprofit szervezeteknek történő adományozásra.