Mi a közös a török lírában és a Shiba Inu tokenben?

Hogy az értékük a nullához tart. A Shiba Inu-t nem kell bemutatni a kriptókban jártas olvasóközönségnek, egy a Dogecoin mintájára kiötlött, végtelenbe tartó kínálatú mémcoin, amely körül akkora indokolatlan hájp kerekedett az elmúlt hónapokban, hogy néhányan rövid időre elhitték magukról, hogy a pár száz dollárért vásárolt billió nullás tokenjeik milliárdokat érnek egy napon dollárban (fair megjegyezni: a bitcoinnál is erről volt szó).

A török lírát se kell különösebben bemutatnunk, a Recep Tayyip Erdogan elnök által totális kontroll alatt álló nemzeti jegybank monetáris eszköze, mintegy 84 millió török állampolgár hivatalos shitcoinja. Mialatt a török jegybank Erdogan utasítására megtiltotta a bitcoin használatát fizetőeszközként az országban, addig lassan ideje lesz válságrendeleteket hoznia a líra miatt is, ami szó szerint szabadesésbe ment át az elmúlt bő egy héten.

A cikk idejére ugyan a török ​​líra gyengülése megállni látszik, de nem akkor, ha madárnézetre váltunk és napos vagy hetes chartokon szemléljük az elmúlt évek eseményeit. 2016-ban még 1$ = 2 – 3.5 török lírát ért, tegnap pedig már új csúcsra érve – csak a héten 40%-ot veszítve értékéből, 2008 óta pedig 1000%-ot – rekordmélységre, 12.94-re zuhant a zöldhasúval szemben. Egyébként itt alaphangon a forint teljesítményét is kiemelnénk, ami diszkontáras lett az euróban utazók számára és 2020 októbere óta nem látott 370 közeli értéken vigyorog.

Visszatérva a líra kálváriárája, az e heti eladási hullámot még tetézte Erdogan elnök kiállása az ország jegybankjának keddi döntése mellett, miszerint továbbra is alacsonyan tartják az irányadó kamatlábakat még annak ellenére is, hogy az országban kétszámjegyű az infláció.

Erdogan kormánya továbbra is figyelmen kívül hagyja a befektetők felhívásait, akik könyörögnek az aktuális monetáris politika újragondolásáért, félve attól, hogy a jelenlegi irány gazdasági káoszba taszítja az országot, milliók megtakarításait téve egyik napról a másikra értéktelenné.

„Fel kell hagynunk ezzel az irracionális kísérlettel, amelynek nincs esélye a sikerre, és vissza kell térnünk a minőségi politikához, amely megvédi a török líra értékét és védi a török nép jólétét” – ezt már Semih Tümen, török nemzeti bank egykori igazgatósági tagja nyilatkota Erdogan szabadságharcos politikájáról.

Közben a hivatalos infláció (amit tessék szkeptikusan kezelni, mint mindent, ami döntéshozói oldalról jön: a politikusok imádnak mókolni a hivatalos adatokkal) új történelmi csúcsra ért, és 19.58%-ra emelkedett, az alapvető élelmiszerek költségei és a fizetések szintje kezd tarthatatlanná váltni az állampolgárok számára.

Nem is csoda tehát, hogy a törökök keresik a kiutat a szorult helyzetből, a török lírához képest még a Shiba Inu is jobb értékőrző, hát még a bitcoin. Az országban a korlátozások ellenére pörög a kriptovaluta kereskedelem, volt már az évben 100,000 dolláros prémiumon a bitcoin, a két legnagyobb helyi váltó, a BTCTurk és a Paribu milliárd dolláros napi kereskedési volumeneket bonyolítanak le.

Habár a török kripto-boom csepp a tengerben az ország pénzügyi problémáihoz képest, de újfent bebizonyosodik, hogy hiába a pénzügyi szigorítások, bejelentéskötelezettség kripto-tranzakciókra, hiába a török CBDC ígérete, az állampolgárok oda viszik a befektetéseiket, ahol legalább az megtartja értékét. A kriptovaluták pedig nem hogy megőrzik, de továbbra is az év egyik legforróbb partija a bolygón.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük