Történelmi csúcson a a kriptovaluta ATM-ek száma

Talán kevesebb szó esik róla, de a kriptok elfogadásának terjedésével az új kripto ATM-ek üzembe helyezése is növekvő tendenciát mutat. És nem csak a konkrét automaták száma növekszik, de növekszik azon országok száma is, ahol hozzáférhető egy ilyen pénzfelvételi lehetőség. Nemrégiben a kripto ATM-ek száma új csúcsot ért el, ezzel is jelezve, hogy az árfolyam alakulásától függetlenül egyre inkább a mindennapok része a kripto.

A kriptovaluta ATM-ek száma hihetetlen mértékben nő

Augusztusban új, korábban hihetetlennek tűnő számot lépett át az ATM-ek száma, ugyanis üzembe helyezték a 39000. ATM-et is. A Coinatmradar adatai szerint jelenleg a világon 78 országban 39015 kripto ATM érhető el, ezek többségét az elmúlt két évben állították üzembe. Csak hogy tudatosodjon bennünk, mekkora ugrásról van szó: 2020. január elsején még csak 6364 ilyen ATM volt a világon. Természetesen azzal, hogy ilyen ütemű a növekedés, együtt járt az is, hogy ma már óriási a verseny a gyártók piacán is. Most már több mint 15 ezer kripto ATM gyártó van a világon, szemben a 2 évvel ezelőtti kétezerrel. Ez pedig együtt járt azzal is, hogy a kripto ATM-ek ára szignifikánsan csökkent.

Azért azt látni kell, hogy az automaták zömét még mindig az Egyesült Államokban állítják be, jelenleg 80%-nál is nagyobb az összes kripto ATM-ből az USA részesedése. A 39 ezer kripto ATM-ből majdnem 35 ezer van az amerikaiaknál, ami közel 90%-os dominanciát jelent. Ahol még sok ilyen automata van a világon, az Kanada, Spanyolország és El Salvador. Van hely, ahol egyébként fura okokból csökkent a kripto ATM-ek száma, az Egyesült Királyság specifikusan ilyen ország. Nagyon sok olyan állam van, ahol mindössze egyetlen kripto ATM érhető el, de itt olyan helyeket találhatunk, mint Zimbabwe, Indonézia, Saint Kitts and Nevis vagy Ghána. Magyarország elvileg egészen jól áll, hiszen papíron 46 kripto ATM üzemel az országban, ráadásul nem csak Budapesten. Persze tudjuk, hogy ezek közül már nem mindegyik érhető el, de ettől függetlenül is egészen jó a magyar helyzet.