Történelmi csúcson az Egyesült Államok kincstárának adóssága

Az Egyesült Államok gazdaságának motorja a hitelezés. A kapitalizmus úgy növeli a nemzetgazdaságok méretét, ha a beruházásokat és a fogyasztást olyan pénzből finanszírozzák, mely mögött nincs fedezet, és hitelezésen keresztül új pénzt lehet teremteni. Az államkincstári adósság az állam által kibocsátott kötvények, hitelek és egyéb pénzügyi kötelezettségek összességét jelenti.

Az elhúzódó háborúknak hála az Egyesült Államok államkincstári adóssága történelmi csúcsot ért el, és 400 milliárd dollárral meghaladhatja a februári várakozásokat. Ez pedig könnyedén hatással lehet a pénzpiacokra is.

Új csúcson az államkincstári adósság

Az állam által felvett főként rövid lejáratú hitelek azért szükségesek, hogy a kormányok finanszírozzák infrastrukturális fejlesztéseiket, a közszolgáltatásokat és egyéb közkiadásaikat. Az adósság mértéke jelentősen függ a gazdasági helyzettől, a költségvetési politikától és a kamatkörnyezettől egyaránt. Ennek az állapota és dinamikája kulcsfontosságú a gazdaság stabilitása és a pénzügyi politika szempontjából.

A Kongresszus Költségvetési Hivatala a közelmúltban bejelentette, hogy az Ukrajnának és Izraelnek nyújtott pénzügyi támogatás 1900 milliárd dollárra emeli az Egyesült Államok kincstárának a hiányát, ami több mint 25%-kal meghaladja a februárban becsült 1500 milliárd dolláros hiányt. Ez a történelmi csúcs fenntarthatósági kockázatokat jelent. Az államadósságot súlyosbította a diákhitelek jelentős részének az elengedése is, mely rendszer már évtizedek óta problémát jelent a fiatalok számára.

Rövid lejáratú hitelfelvétel lehet a megoldás

Egyes elemzők azt jósolják, hogy az Egyesült Államoknak rövid lejáratú hitelfelvétellel kellene kezelnie a költségvetési hiány jelentős növekedését. Ez a hitelfelvétel nem várt hatást gyakorolhat a pénzpiacokra és az inflációs szabályozásokra egyaránt.

Torsten Slok, az Apollo munkatársa megjegyezte, hogy a pénzpiacok könnyedén megfeszülhetnek a hitelfelvételt követően. Az elemző szerint ugyan növekszik a kincstárjegyek aránya a teljes adósságon belül, de kérdéses, ki fogja ezeket felvásárolni.

A rövid lejáratú kötelezettségekre való nagyobb támaszkodás jelentősen próbára teheti a pénzpiacok korlátait, mivel a Federal Reserve felelős az Egyesült Államok kincstári adósságállományának a mértékéért. Ennek hatására eltolódhat az egyensúly a vevők és az eladók között.

Az adósság és az infláció problémája

Az Egyesült Államok kincstára értelemszerűen a rövid lejáratú kötelezettségvállalást helyezné előtérbe a hosszú lejáratúval szemben, mivel nem áll érdekükben a hitelfelvételi költségek növelése. A nagyszabású kincstári aukciók azonban aggodalmat keltenek a közgazdászok és az elemzők körében, mivel jelenleg nincs kereslet a kínálatra.

Amennyiben azonban az Egyesült Államok a rövid távú eladósodás mellett dönt, úgy várhatóan az inflációs szabályozások látják kárát a műveletnek. A CME FEDWatch Tool szerint 10,3% annak az esélye, hogy júliusban kamatot vág az amerikai jegybank. 62,3% a szeptemberi, 74,5% a novemberi, 92,7% a decemberi kamatvágás esélye. Ebből adódóan lehet, hogy 4 kamatvágás már nem lesz eszközölve idén, ugyanakkor az év második felében talán egy vagy kettő még reálisan bekövetkezhet.