Már Európát is elérte az amerikai bankválság

A Credit Suisse részvényei szerdán ismét új történelmi mélypontra zuhantak, miután a svájci bank egyik fő befektetője közölte, hogy a szabályozási korlátozások miatt nem tudja tovább növelni a részesedését.

A svájci tőzsdén jegyzett Credit Suisse részvények több mint 24%-ot zuhantak a szerdai napon, míg a bank amerikai letéti jegyei 20%-kal csökkentek.

A Credit Suisse részvényárfolyam-zuhanása miatt az európai hitelezők intenzív eladásba kezdtek, mivel az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) bukása miatt már az előző napokban is jelentős piaci zavarokkal szembesültek. Emellett szerdán több olasz banknál automatikus kereskedési szünet állt be, köztük az UniCredit, a FinecoBank és a Monte dei Paschi esetében is.

A bank vezérigazgatója szerint nagyon erős a cég likviditási alapja

A Reuters jelentése szerint a Credit Suisse legnagyobb befektetője, a Saudi National Bank közölte, hogy nem tud további pénzügyi támogatást nyújtani a svájci banknak.

“Nem tudunk, mert 10% fölé mennénk. Ez szabályozási kérdés.” – mondta szerdán a Reutersnek Ammar Al Khudairy, a szaúdi központi bank elnöke. Hozzátette azonban, hogy az SNB elégedett a Credit Suisse átalakítási tervével, és arra is utalt, hogy a banknak valószínűleg nem lesz szüksége arra a pénzre.

Az SNB tavaly 9,9%-os részesedést szerzett a Credit Suisse-ben a svájci hitelintézet 4,2 milliárd dolláros tőkeemelésének részeként, hogy a különböző átalakításokat és a szabályozási hibák kijavítását finanszírozza.

Ulrich Koerner, a Credit Suisse vezérigazgatója szerdán igyekezett megvédeni a bank likviditási alapját, mondván, hogy az “nagyon, nagyon erős.” Koerner hozzátette: “Alapvetően minden szabályozói követelményt teljesítünk, sőt, túl is teljesítünk.”

A cég likviditási problémájáról a bank elnöke, Axel Lehmann is beszélt, arról viszont nem nyilatkozott, hogy a vállalatnak szüksége lesz-e a jövőben bármilyen kormányzati segítségre.

“Betartjuk a szabályozásokat, erős tőkearányaink vannak, nagyon erős mérleggel rendelkezünk. Minden eszköz a rendelkezésünkre áll. Szóval ez egyáltalán nem téma.” – mondta Lehmann.

“Lényeges hiányosságokat” találtak a cég éves beszámolóiban

A Credit Suisse kedden azt is bejelentette, hogy “lényeges hiányosságokat” találtak a 2021-es és 2022-es pénzügyi beszámolókban. Emellett a bank 2022 végén nyilvánosságra hozta, hogy “a készpénzbetétek jelentősen nagyobb mértékű felvétele, a lejáró határidős betétek meg nem újítása és a nettó eszközkiáramlás olyan szinten volt, amely jelentősen meghaladta a 2022 harmadik negyedévében tapasztalt arányokat.”

A Credit Suisse egyébként a negyedik negyedévben több mint 110 milliárd svájci frankot meghaladó készpénzfelvételt tapasztalt, miközben botrányok és szabályozási problémák sorozata sújtotta.