A Silicon Valley Bank csődjével a Circle is bajba került?

Az amerikai pénzügyi piac egyik legnagyobb bankja csődölt be pénteken. A piaci szereplők aggódni kezdtek amiatt, hogy mely cégek kerülhetnek bajba a Silicon Valley Bank (SVB) okozta hullámok miatt.

Az USDC, a Circle által kibocsátott második legnagyobb stabilcoin árfolyamának rögzítése elszakadt a dollártól számos kriptotőzsdén. E cikk írásakor a CoinGecko adatai szerint 0,89 dollár körül kereskednek vele.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Circle nyugtatta az ügyfeleit, hogy a vállalat továbbra is a szokásos módon működik, annak ellenére, hogy a készpénz tartalékuk 25%-a az SVB-nél van. Ez körülbelül 3,3 milliárd dollárnyi fedezetet jelent.

Circle tartalékok

Bajban van a Circle?

Egy jelentés szerint január végén a Circle készpénz tartalékai az Egyesült Államokban szabályozott pénzintézeteknél voltak elhelyezve, a következő bankoknál: Bank of New York Mellon, Citizens Trust Bank, Customers Bank, New York Community Bank, Signature Bank, Silicon Valley Bank és Silvergate Bank.

A jelentésben azt is nyilvánosságra hozták, hogy körülbelül 9,88 milliárd dollárt tartanak az összes említett intézményben. Bár a Circle átláthatósági oldalán található frissített adat szerint ez a szám azóta 11,4 milliárd dollárra nőtt. Ez a Circle tartalékainak mintegy 26,3%-a, a nyilvánosságra hozott adatok szerint a többit amerikai állampapírokban tartották.

Circle_tartalékok

A Circle 42,3 milliárd dolláros összes tartaléka csak körülbelül 0,1%-kal volt magasabb, mint a tokenek formájában lévő kintlévősége, amely 42,2 milliárd dollárt tett ki. Március 11-én délután az USDC piaci kapitalizációja 36,6 milliárd dollár volt. Ez 1.200 millió dollárral kevesebb, mint négy órával korábban a CoinGecko szerint.

A cikk írásakor a Circle még nem adott ki hivatalos közleményt arról, hogy a tartalékainak pontosan mekkora részét tartja az egyes konkrét banki partnereknél. A Circle 12 hónappal ezelőtt kiadott közleménye szerint a BNY Melon az USDC tartalékok elsődleges letétkezelője volt. Azt azonban már tisztázta a Circle, hogy a Silvergate-nél – a héten csődeljárásba bevont kriptobanknál – tartott tartalékaikat már átvitték más banki partnerekhez.

Úgy tűnik, hogy a Circle egy másik banki partnere, a Signature Bank volt az első számú alternatíva a Silvergate-től elhatárolódó kripto cégek számára. Azonban ennek a banknak a részvényárfolyama is 22%-ot esett pénteken az SVB miatt kialakult banki aggodalmak közepette.

A Tether és a Binance

A Tether – a világ legnagyobb stabilcoin kibocsátója – úgy tűnik, hogy egyelőre nincs hasonló nyomás alatt. Amikor a Twitteren keresztül megkérdezték, Paolo Ardoino, a Tether CTO-ja azt mondta, hogy a cégnek nincs kitettsége az SVB-vel szemben.

Tether twitter

Az SVB összeomlását követően a piaci résztvevők elkezdtek szabadulni USDC és DAI stabilcoinoktól, és úgy tűnik, hogy a Tether USDT-ét vásároltak a Curve 3pool DeFi protokollban.

Ardoinio a Twitteren keresztül “biztonságos menedéknek” nevezte a poolon belüli tevékenységet. A Tether stabilcoin dominanciája a DeFi Llama szerint továbbra is magas, 53,3%-os piaci részesedéssel rendelkezik.

A Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao is megerősítette, hogy cégének – a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének – nincs kitettsége a Silicon Valley Bank-kal szemben.