Törvényes fizetőeszköz lesz Arizona államban a Bitcoin?

Nagyon nagy dolog lenne, ha igaz lenne. A Twitteren és a Telegram-csoportokban kering egy törvényjavaslat, amely alapján a Bitcoin törvényes fizetőeszközzé válna Arizona államban. Sokan kételkednek benne, hogy a hír igaz lenne. Még hivatalos megerősítés sincs, de a dokumentum úgy tűnik, hogy mégiscsak létezik. És bár ez még csak egy törvényjavaslat, és nincs garancia arra, hogy el is fogadják. De ha mégis megvalósulna, akkor egyértelműen ez lehet az év eddigi legfontosabb Bitcoin-híre. Miközben Texas próbálja elősegíteni a kriptobányászati iparág fejlődését, Florida pedig a technológiai tehetségeket próbálja magához vonzani és létrehozni az új Szilícium-völgyet, itt jön Arizona a Bitcoin mint törvényes fizetőeszközről szóló törvényjavaslattal.

Mit mond pontosan az arizonai törvényjavaslat?

Úgy tűnik, hogy a hír az amerikai politika iránt érdeklődő Bitcoinosok Telegram-csoportjában bukkant fel először. Az internetet azonban ez a Twitter hír robbantotta be:

Arizona Porter
Az ismert podcaster és Bitcoin-kommentátor, Dennis Porter nem szokott csak úgy bedobni ilyen témákat. A hírt egy linkkel is alátámasztotta, amely az SB 1341-es törvényjavaslat példányára mutat. Mit is mond pontosan a rövid törvényjavaslat?

Többek között:

Ebben az államban a törvényes fizetőeszköz a következő tételekből áll:
1. Bármely olyan fizetőeszköz, amelyet az Egyesült Államok Alkotmánya vagy a Kongresszus engedélyez az adósságok, közterhek, adók és illetékek megfizetésére.
2. Az Egyesült Államok kormánya által bármikor kibocsátott értékpapír.
3. Bármely más olyan értékpapír, amelyet egy illetékes bíróság jogerős, jogorvoslattal nem támadható végzéssel az állam törvényes fizetőeszközként való használatára vonatkozó hatáskörébe tartozónak minősít.
4. Bitcoin.

Így van, Bitcoin. És valóban létezik a nyilvántartás, amely bizonyítja, hogy a törvényjavaslat létezik az arizonai rendszerben.

Van-e előzménye korábbról ennek a törvényjavaslat megszületésének?

Arizona már egy ideje próbálkozik valamilyen Bitcoin-törvényjavaslat elfogadásával. Az ötlet egészen 2018-ig nyúlik vissza. Egy 2018. márciusi Crypto Economy cikkben így írtak róla:

“Arizona állam valószínűleg az első állam lesz, amely olyan törvényt fogad el, amely lehetővé teszi a lakosok számára, hogy Bitcoinnal fizessék az adójukat és egyéb terheiket a kormánynak. Az arizonai képviselőház ezen a héten tárgyalja a kérdést. A képviselőház pénzügyekkel foglalkozó bizottsága szorgalmazza a törvényjavaslat tárgyalását, amelyet az állami szenátus már elfogadott. Ez derül ki a március 7-én nyilvánosságra hozott nyilvános feljegyzésekből.”

Ez természetesen aztán nem történt meg. A Bitcoin azonban akkoriban még nem volt ilyen erős. És a világ sem volt olyan szövevényes, mint manapság. Vajon ezúttal átmehet a törvényjavaslat? Abszolút. Garantált? Közel sem.

Mit mond a Twitter közösség az arizonai Bitcoin törvényjavaslatról?

Eddig úgy tűnik, hogy az emberek még óvatosak. Nem sokan kommentálták a hírt. A “The Price Of Tomorrow’s” szerzője, Jeff Both azonban azt mondta: “Az államok, és az országok kezdenek rájönni, hogy a legjobb módja annak, hogy tehetségeket vonzzanak és jólétet teremtsenek polgáraik számára, ha a szabad piac mellett érvelnek”.

Ezzel szemben az álnéven publikáló Bitcoiner Zender a Twitteren azt írta: “Ez egyszerűen hülyeség. Ne kényszerítsék az embereket a Bitcoin elfogadására. Csak csökkentsék az adókat 0%-ra.” Könnyebb mondani, mint megtenni, mi?

A Hedgeye, független elemző cég ellentmondást lát a témában. “A törvényjavaslatot Wendy Rogers, az Oath Keepers, egy szélsőjobboldali milíciacsoport tagja terjesztette be“. Majd hozzátette: “Miért fogadják el az emberek ennyire szívesen szörnyű emberek támogatását?”. Nos, tekintve, hogy a Bitcoin mindenkié, úgy tűnik, a dolgok már mozgásban vannak.