Közeleg az amerikai állam technikai csődje, Biden megpróbálja a gazdagokra és a kriptóra fogni?

Komoly ideológiai vitákba torkollik Amerikában az állam közelgő technikai csődje. Nem klasszikus államcsődről beszélünk, ugyanis az USA tudná teljesíteni kötelezettségeit, azonban a hatályos adósságplafon erre nem ad felhatalmazást. Az adósságplafon megemeléséhez demokrata-republikánus konszenzusra lenne szükség, mely mindkét félnek jó apropót ad a politikai odamondogatásra. Joe Biden mellett Donald Trump sem hagyja szó nélkül a helyzetet.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke úgy fogalmazott, hogy nem fog beleegyezni egy olyan megállapodásba, amely megvédi a gazdag adócsalásokat és kriptokereskedőket, miközben veszélybe sodorja a szegények élelmezését. Az elnök az Egyesült Államok adósságválságáról és a költségvetési tárgyalásokról a Japánban tartott G7 csúcsot követő vasárnapi sajtótájékoztatón beszélt. Hangsúlyozta, hogy a G7 találkozó előtt mind a négy kongresszusi vezetővel találkozott, és egyetértettek abban, hogy az egyetlen járható út a kétpárti megállapodás.

„Megtettem a részem. Olyan javaslatot terjesztettünk elő, amely több mint egy billió dollárral csökkenti a kiadásokat. Ez azon a csaknem 3 billió dolláros hiánycsökkentésen felül értendő, amelyeket a kiadások csökkentésével és új bevételi forrásokkal terjesztettünk elő” – részletezte Biden. „Most itt az ideje, hogy a másik oldal elmozduljon a szélsőséges álláspontjáról, mert sok javaslatuk egyszerűen – őszintén szólva – elfogadhatatlan.”

Az amerikai elnök több olyan dolgot is felsorolt, amibe nem fog beleegyezni. “Nem fogok beleegyezni egy olyan megállapodásba, amely megvédi például az olajipar 30 milliárd dolláros adókedvezményét, amely tavaly 200 milliárd dollárt termelt… Miközben a Medicaid veszélyeztetésével 21 millió amerikai egészségügyi ellátása válna biztosítatlanná […] Nem fogok beleegyezni egy olyan megállapodásba, amely megvédi a gyógyszeripar 200 milliárd dolláros többletkifizetését, és nem hajlandó felfogni, hogy ezzel több mint 100 000 tanári, illetve pedagógiai asszisztensi állást és 30 000 rendvédelmi állást szüntetne meg.” Emellett Biden hangsúlyozta: “Nem fogok beleegyezni egy olyan üzletbe, amely megvédi a gazdag adócsalókat és kriptokereskedőket, miközben veszélybe sodorja közel száz – elnézést (sic!)– közel 1 millió amerikai élelmezési segélyét.”

Az elnök Janet Yellen pénzügyminiszterre hivatkozott, aki elmondta, hogy amennyiben a Kongresszus nem emeli vagy függeszti fel az adósságplafont, akkor a pénzügyminisztérium június 1-jétől kezdve nem lesz képes kiegyenlíteni a számláit. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) szintén június első két hetére becsüli a technikai csődöt, de Biden állítása szerint mind a négy kongresszusi vezetővel egyetértettek abban, hogy ez a lehetőség nem opció az ország számára.

Sokan figyelmeztetnek arra, hogy súlyos következményekkel járhat, ha az Egyesült Államok nem teljesíti a kötelezettségeit – akár egy globális pénzügyi válság gyújtópontjaként is szolgálhat az esemény. Az Egyesült Államok 146 nagyvállalatának vezetői szólították fel Bident és a kongresszusi vezetőket, hogy sürgősen cselekedjenek az Egyesült Államok fizetésképtelenségének megelőzése érdekében, és figyelmeztettek a lehetséges katasztrofális következményekre. Az elmúlt időszak történései következtében egyre többen játszanak el azzal a gondolattal is, hogy az Egyesült Államok fizetésképtelensége tovább veszélyeztetheti a dollár tartalékvaluta státuszát.

Eközben Donald Trump volt elnök, és 2024-es elnökjelölt arra buzdította a republikánus törvényhozókat, hogy hagyják, hogy az Egyesült Államok ne teljesítse adósságkötelezettségeit, ha a demokraták nem járulnak hozzá a kiadáscsökkentéshez. “Még ez is jobb, mint amit most csinálunk, mert most úgy szórjuk a pénzt, mint a részeg tengerészek” – mondta.