Továbbra is özönlenek a migránsok Európába, főleg Tunéziából

Ha van olyan téma, amelyről elég nehéz objektíven, valós adatok alapján írni, az Magyarországon tipikusan az orosz-ukrán háború vagy éppen a migráció kérdése. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Ruven Menikdiwela arról beszélt pár napja az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt, hogy az ő becsléseik szerint legalább 186 ezer ember kelt át a Földközi-tengeren az idei évben. És az adatok szerint több mint 2500 ember halt meg az átkelés megkísérlése során.

Tunéziában sincs könnyű dolga a menekülteknek

Az adatok azt mutatják, hogy 102 ezer ember Tunéziából indult meg Európa felé, ami 260%-os emelkedést jelent az előző évhez képest. Líbiából pedig 45 ezer ember indult neki az útnak legalább. Természetesen ezek csak tranzitországok, a legtöbb ember továbbra is a szubszaharai Afrikából érkezik Európába. Az ENSZ szerint a 186 ezer emberből, akik átjutottak, több mint 80% Olaszországba érkezett. A maradék Görögországba, Spanyolországba, Ciprusra és Máltára. Menikdiwela arról is beszélt, hogy Tunéziában az emelkedés mögött az a tényező is áll, hogy a helyi hatóságok kifejezetten üldözik az illegális bevándorlókat az országban. Még az év elején a tunéziai elnök, Kais Saied mondta azt, hogy az országban a bűnözés mögött a szubszaharai bevándorlók állnak a legnagyobb mértékben.

Líbiában pedig a menekültek vagy éppen illegális bevándorlók ellátása kritikus. Menikdiwela szerint “súlyos aggályok” vannak ezzel kapcsolatban. Az egyik emberjogi csoport, a HRW a hét elején bírálta az Európai Unió döntését. Azt, amellyel 135 millió dollárt ad Tunéziának ismét a migráció kezelésére. Szerintük ugyanis ezzel az EU bűnrészes lesz a tunéziai hatóságok által a menekültek és migránsok ellen elkövetett jogsértésekben. Pedig az üzlet az EU és Tunézia számára is nyertes helyzet.

Tunéziának nagyon kell a pénz a gazdasága felpörgetésére, az EU pedig segítséget kaphat a migráció elleni harcban. A hónapban már több olyan beszámoló is megjelent, amely szerint a tunéziai kormány megtagadta a menekültektől az élelmiszercsomagokat és a vizet, azzal a céllal, hogy elrettentsék a bevándorlókat. A HRW több olyan dokumentumot is közzétett, amely szerint a tunéziai hatóságok őrizetbe veszik a menekülőket. Sőt, megverik őket, egyszerűen visszatolják őket a határon és elveszik mindenüket. Mindeközben több EU-s ország kifejezetten kevesli azokat a lépéseket, amelyeket a közösség tesz az illegális bevándorlók megfékezésére.