Trump választási applikációja építi az ‘amerikai Kubatov-listát’

Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének hivatalos elnökválasztási kampány-applikációja, a Trump 2020 jelentős mennyiségű adatot gyűjt össze felhasználóiról – jóval többet, mint versenytársa, Joe Biden alkalmazása – az MIT Technology Review jelentése szerint.

Trump alkalmazása olyan funkciókhoz kér hozzáférést, mint az eszköz ID, hívásinformációk, Bluetooth-párosítás, valamint az adatok olvasásának, írásának és törlésének lehetősége – írta Jacob Gursky és Samuel Woolley, a University of Texas, Center for Media Engagement Propaganda Research csapatának tagjai.

A Bluetooth használata a „geo-propagandára”

Gursky és Woolley aggódik amiatt, hogy a Trump app a Bluetooth-t is használja. Biden applikációja, a Team Joe nem kér ehhez hozzáférést.

A Bluetooth használata különösen figyelemre méltó és aggasztó, mivel adatokat tud begyűjteni és a felhasználókat politikai üzenetekkel bombázhatja, amikor különféle fizikai térben utaznak

– írták.

Ezt a tevékenységet geo-propagandának hívják.

Ahogy elsétálsz egy kampány feliratba épített jeladó (beacon) vagy a fizikai környezet más ilyen jellegű eleme mellett, Bluetooth-on vagy hasonló eszközön keresztül rögzítik az adataidat és beazonosítanak. Ezeket az adatokat ezután egy profil létrehozásához használják fel. Ezáltal később személyre szabott hirdetéseket küldenek neked, vagy a hozzád hasonló embereknek.

– nyilatkozták.

Miért gyűjt felhasználói adatokat a Trump kampány?

Trump alkalmazása az információkat azért gyűjti össze, hogy ösztönözze támogatóit, hogy a jövőbeni szavazáson rá voksoljanak és egyúttal több embert érjenek el. A közönség megismerésével sikeresebben célozhatják meg őket kampányüzenetekkel. Támogatóit pedig ösztönözheti arra, hogy meggyőzzék barátaikat és családtagjaikat, hogy szavazzanak ő rá.

Maga az alkalmazás „megkérdőjelezhető vagy teljesen megcáfolható információkat” is terjeszt – írta Gursky és Woolley. Többek között ilyen főcímekkel üzennek: „A média továbbra is terjeszti a könnygázról szóló leleplező elmélet”, „A média maszk-csalókat folyamatosan azon kapják, hogy saját szabályaikat sértik meg” és “A Top 8 kínosan katasztrofális pillanat Joe Biden unalmas élő közvetítéséből.

Joe Biden demokratikus elnökjelölt applikációja szintén gyűjt információkat támogatóiról, bár nem olyan mértékben, mint a Trump 2020. Gursky és Woolley szerint mindkettő megpróbálja az úgynevezett „relációs szervezés” alkalmazását is. Ez abból áll, hogy hozzáfér a felhasználók névjegyzékéhez és a felhasználókat arra kéri, hogy küldjenek személyre szabott üzeneteket a barátaiknak. Ezekben arra ösztönözik őket, hogy a jelöltjükre szavazzanak.

A november 3-i választások után meglátjuk, hogy melyik kampánynak volt jobb a technikája. De vajon milyen áron érik ezt el?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük