Tudósítás a BTC Prague konferencia FŐ színpadának eseményeiről – 2. rész

A prágai Bitcoin konferencia második napján Michael Saylor prezentációján túl elhangzott jó néhány további említésre méltó előadás és beszélgetés a rendezvény nagyszínpadán, melyeket ezen cikkben foglalok csokorba a magyar nyelvű érdeklődők számára.

A délelőtti konferanszié Stephan Livera, ausztrál podcaster volt, aki először Ray Youssefet invitálta a színpadra. Ray mint az afrikai kontinens lakóinak egyik prominens szószólója beszédében a Bitcoinra önvédelmi eszközként tekintett kiemelve, hogy amit a bitcoinerek a – peer-to-peer elektronikus készpénzként emlegetett – bitcoin támogatása és fejlesztése által végeznek, az nem más, mint önmaguk és embertársaik védelme, valamint egy globálisan igazságos, emberséges és egységesen jóléti jövő állhatatos építése.

Az ezt követő két előadás illetve beszélgetés témája a hardver tárcák múltja, jelene és jövője volt. Amellett, hogy egyre többféle, egyre könnyebben kezelhető biztonságos bitcoin tárolást biztosító mini készülék érhető el, arról is szó esett, hogy milyen módokon érhető el, hogy a saját bitcoin feletti önrendelkezés még felhasználóbarátabbá és még egyszerűbben kezelhetővé váljon.

Majd elhangzott a fent említett teltházas Saylor előadás, mely kiemelkedő nagyszerűségével már korábban külön cikket követelt magának. Időközben megjelent a Saylor előadás a BTC Prague profi videofelvételeinek megvágott változata, melyet minden angolul értő olvasó figyelmébe ajánlok ezerrel. Az állva tapsolás és ováció lendületében a lelkes tömeg egyszerűen kivonult a csarnokból, így spontán szünet keletkezett.

A következő, Bitcoin karrier építésének nehézségeiről szóló beszélgetés során Abubakar Nur Khalil cégvezető srác – aki a konferencián való részvétel okán hagyta el először Afrikát, tehát először ült repülőn és metrón Prágában – felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy kreatívnak kell lennie mindenkinek, aki Bitcoin állásra vágyik, hogy megtaláljuk, milyen meglévő igényt tudunk szolgáltatásainkkal kielégíteni, akár olyan tevékenység végzése által, mely még nem is létezik, mivel az új pénzügyi-társadalmi berendezkedés építésének résztvevőiként mi magunk alakítjuk ki ezeket. Elhangzott továbbá, hogy a kreativitáson túl szükség van céltudatosságra és közösséghez való kapcsolódásra is. Bitcoin cégeknél számos területen munkaerő kereslet mutatkozik, mely pozíciók úgy találják meg hatékonyan leendő betöltőiket, ha az arra nyitott fejlesztők kisebb-nagyobb közösségeken keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Biztatták a részvevőket első körben kis helyi közösségek alapítására, melyek aztán összefonódnak, így aztán HR téren is gyorssá és hatékonnyá válik az információáramlás. A Bitcoin munkakapcsolatok általában önkéntes tevékenységekből alakulnak ki, miután meglátja a közösség, hogy ki miben frankó és kellően motivált azáltal, hogy abba teszi bele az energiáját, amit igazán tud, szeret és akar. Ennek fényében figyeljük meg, hogy mit is akarunk igazán csinálni, támogassuk egymást ebben, és kapcsolódjunk globálisan a twitteren és a nostr-n keresztül! Sziklaszilárd alapot képez az állandó tanulás és a folyamatos fejlődés, mely kitartó munkával mindenkinek hasznára válik, így alakulunk, és egyre profibbá válunk, ki ebben, ki abban, ki pedig amabban.

Majd Aleks Stetski, ausztrál podcaster a Bitcoin és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról értekezett. Azzal indított, hogy a fősodratú (mainstream) médiában túlzott AI-al kapcsolatos félelmet vél felfedezni, mely óhatatlanul széleskörű félelmet generál. A félelemkeltés célja pedig vélhetően az, hogy kellő ürügyet találhasson a központi hatalom a technológiai fejlődés túlszabályozására, mert mint már sokszor tapasztalhattuk, a félelem állapotában lévő tömeg könnyen manipulálható. A technológia maga sosem tud gonosz lenni. Mindig az ember szolgálatában áll. Kínában sem a technológia irányítja a totális kontrollt, hanem egy szűk csoport, mely mindent szabályoz. Ugyanazok építik a woke AI-t, akik az állami oktatási rendszert. Lényegében két út áll az emberiség előtt: bitcoin autentikusan, organikusan fejlődő AI-al vagy pedig CBDC woke AI-al. Minél többen beleállunk az előbbi támogatásába, annál inkább az kap energiát, mely következtében egyre inkább az válik valóra. A tömeges együttműködés sokkal erősebb a központi hatalom által irányított rendszernél. Ezért fogunk mi győzni, de ezért meg kell dolgoznunk, egyre többen, egyre jobban összekapcsolódva. Ez a Satoshi-szellem, nem pedig az a mendemonda, mely szerint Satoshi a jövőből jött. A jövőt most építjük együtt mindannyian. Ide passzol szervesen a “rules without rulers” bitcoiner szlogen, melynek lényege, hogy a Bitcoinon alapuló és kialakulófélben lévő decentralizált társadalmi rendszerben jól meghatározott, kizárólag konszenzus alapján változtatható és következetesen betartatott szabályok vannak központi irányítók, azaz szabályozók nélkül. Tehát az organikusan fejlődő technológiák, mint pl. a Bitcoinra épülő technológiák az emberiség számára pozitív jövő irányába mutatnak, ha pedig egy szűk csoport túlszabályozná a technológiai fejlődést, az megint csak egy szűk körnek kedvezne, amiből szerintem épp eleget láttunk és látunk széles e bolygón.

“Bitcoin is fu**ing perfect” slide kivetítésére értem vissza szünetről. Ez egyben a végét is jelentette egy általam lecsúszott előadásnak, de valószínűleg ez volt a lényege 🙂 Aztán Adam Back, Fabian Weber, Jaran Mellerud és Bob Burnett egy virtuális kerekasztal körül azt taglalták, hogy vajon képes-e a Bitcoin bányászat megmenteni az európai energiapiacot. Ezt Giacomo Zucco “Ordinals Are Retarded” c. előadása követte, melyről néhány napja jelent meg profi videofelvétel a BTC Prague youtube csatornáján.

Majd az einundzwanzig német bitcoiner csoport egyik tagja beszélt arról, hogy hogyan lehet hatékonyan bitcoint beszivárogtatni egy hagyományos munkahelyre. Azt javasolta, ne próbáljuk meggyőzni kollégáinkat, hogy vegyenek Bitcoint, mivel ennél kevésbé visszatetsző ezáltal hatékonyabb eszköz a szimpla iránymutatás, melyet követően ki korán elvégzi a házi feladatot, ki pedig később. Előbb-utóbb mindenki révbe ér, csak épp mindenki a maga tempójában és módján. Kiemelte az információgyűjtés fontosságát, hogy az alapján meg tudjuk oldjuk oldani az előttünk álló kihívásokat. Azt tanácsolta, ne befektetésre beszéljük rá cégvezetőnket, hanem inkább az üzleti megoldásokra mutassunk rá. Itt olyan alapfunkciókra hivatkozott, mint például a fizetési szolgáltatások és az energiahatékonyság.

A következő előadás témája Bitcoin közösségek építése volt. Erőfeszítéseink más és más hozzáállást igényelnek attól függően, hogy kik a célcsoportunk, s hogy ők milyen háttérrel, érdeklődéssel, problémákkal és kihívásokkal rendelkeznek. Fő tippje az volt, hogy merítsünk inspirációt a meglévő Bitcoin közösségek erejéből, tevékenységeik sikeréből, és úgy vágjunk bele, ahogy épp lehetőségünk adódik, mert egy Bitcoin közösséget nem lehet megtervezni. A kezdéshez szükség van egy jelzésre, aztán miután egy kis csoport szerveződik, egyre könnyebbé válik a csoport, a közös célok és projektek együttműködő, kreatív formálása, de ezen belül mindenki másképp csinálja.

Újabb szünetnek éreztem szükségét, ezért egy programpontot újra arra ítéltem, hogy majd utólag felvételről megnézem. A szünetben Jameson Lopp ősbitcoinerrel összemosolyogva suhantam felfrissülni. Akinek füle van, hallja meg: Lopp honlapján eszméletlen gazdag tudástár érhető el teljesen ingyen!

A továbbiakban egy Bitcoin vezetési szakértő hölgy előadása következett “Bitcoin & Leadership” címmel. Lényegi üzenete így hangzott: nincs szükségünk se politikusokra, se senkire, egyedül önmagunkra és arra, hogy bízzunk magunkban, valamint a bitcoiner közösség profizmusában és erejében.

Az Európai Bitcoinerek Szövetsége ezen a napon is kapott lehetőséget a nyilvános felszólalásra. Képviselőjük ezúttal kiindulásként Michael Saylort idézte: “We must be decentralized, not disorganised”, vagyis decentralizáltságra van szükségünk, nem pedig szervezetlenségre. A bitcoiner munkálkodást mindenki önkéntes tevékenység vállalásával kezdi, azt csinálja, amihez ért és amit fontosnak érez, hogy azzal segítse a közösséget. Példaként pont magyarokkal való kapcsolódásra biztatta más országok helyi közösségeit, hogy keressenek meg minket és támogassanak bennünket küzdeni az átverések és lehúzásos csalások ellen. Aztán ahhoz csinált kedvet a hallgatóságnak, hogy szabadidőnkben fordítsunk hiánypótló anyagokat saját anyanyelvünkre, ezáltal készítve narancs pirulát mindazok számára, akik nyitottak azt elolvasni, megszívlelni és befogadni.

A már több Bitcoin könyvet szerző Knut Svanholm lépett a színpadra egy kicsit elvont című prezentációval: “I Am You and I Can Prove It Using Bitcoin”, azaz én te vagyok, és a Bitcoin segítségével ezt bizonyítani tudom. Odaadta a kedvenc kalapját egy önként jelentkezőnek kijelentve, hogy tulajdonjogát továbbra is fenntartja. Amikor majd visszakéri, két opció van, vagy visszakapja, vagy nem. A srác simán visszaadta neki, amit kedvesen megköszönt. Ha a bitcoin tárcánk privát kulcsát másra bízzuk – ugyebár ilyen, mikor valaki satjait könnyelműen a Coinbase-en vagy más exchange felületén tárolja -, olyankor is erősen ki vagyunk szolgáltatva azon esetlegességnek, hogy lesz-e lehetőségünk birtokba venni, amikor azt igényeljük. Arról beszélt még, hogy mivel minden bitcoiner a Bitcoin sikerét kívánja, ezáltal gyakorlatilag ösztönözve is vagyunk egymás támogatására. Mindannyian összeköttetésben állunk a tárcák egyenlegét nyilvántartó és igazoló node-okon keresztül, így ezeken a minket szolgáló eszközökön keresztül tagadhatatlanul kapcsolatban állunk egymással. Mind azt tesszük bele a békés Bitcoin mozgalomba, amit önszántunkból választunk. Ekkor kifutott az időből, behozott egy metaforát, melyben a Bitcoin mint az emberi virágzás jelent meg, majd kurtán elköszönt.

Matthew Mezinskis “A központosítás veszélyei” című előadása következett. Egy történelem óra keretében onnan indult, hogy a független Csehszlovákiát többek közt alapító Alois Rašín, aki egyben az ország első pénzügyminisztere is volt, sok aranyat halmozott fel. Nagyjából fele annyit, mint az osztrákok, a lengyelek pedig az osztrákoknál is valamivel többet. 1939 júniusában a lengyelek aranya elkezdett vándorolni, míg szeptember 14. éjjelén az összes lengyel arany egy helyre nem került. Következő éjjel a németek lerohanták Lengyelországot, és egy nap leforgása alatt Isztambulba indították az összes lengyel aranyat. Másnap a szovjet csapatok is benyomultak Lengyelországba. Az aranyat a Fekete-tengeren náci vitorláshajókon szállították át Romániából, aztán vonattal Szíria és Libanon területére, onnan pedig újra hajóval a franciákhoz, majd onnan 1940 júniusára Marokkóba. Ebből eredetileg 4.2 millió uncia volt magán arany, 17.1 m uncia pedig a lengyel jegybanktól származott. A második világháború alatt a németekkel előszeretettel kereskedtek szövetségeseik. Az USÁ-ban 1913-ban a világon hivatalosan összesen elérhető arany 23%-a volt fellelhető, majd 1929-re 38%-ra hízott, 1940-re pedig 60%-ra. Megemlítette továbbá, hogy Charles de Gaulle utolsó intézkedése az aranya visszaigénylése volt. Szóval az arany körül jó nagy hercehurca volt az előző században, mivel nehezen kitermelhető. Ehhez képest az arany standard 1971-es megszűnését követően keletkezett fiat valuták folyamatosan veszítenek értékükből. 2022-ben a világszerte hivatalosan létező arany össz mennyisége 6.4 milliárd uncia volt. Míg a jegybankok által kibocsátott fizikai pénz (Central Bank Physical Currency) össz mennyisége 7 évente megduplázódik. Kicsengetés előtt a töri órát néhány lényegre törő jótanáccsal zárta: tartsatok bitcoint, saját tárcában, sajátítsátok el a többaláírásos (multisig) tárcahasználat ismereteit, és alkalmazzátok!

Egyik szünetben Filip Karadjordjevic szerb herceg mellett suhantam el, neki is dobtam mosolyogva egy like-ot a hüvelykujjammal, melyet szívélyesen viszonzott. Az utolsó kerekasztal beszélgetés következett, melyben a herceg, Saifedean Ammous, Josef Tětek és Robert Breedlove cseréltek eszmét “Future Is Ours / Low Time Preference” címmel, ami gyakorlatilag azt fedi, hogy a jövő a miénk, illetve hogy gondoljuk meg, mennyit költünk. Ez utóbbi a bitcoinerek egyik legmeghatározóbb alapelve, mivel az egyik legnagyobb felelőtlenség megtakarítás nélkül, hitelekbe burkolózva élni ahelyett, hogy tartalékolnánk erőforrásaink legalább egy kicsiny részét olyan eszközben hosszú távon tartva, mely abszolút időtálló, értékálló, manipulálhatatlan, cenzúrázhatatlan, és nem utolsó sorban a világ minden pontján egyre ismertebb, egyre elfogadottabb és egyre többek által áhítottabb, továbbá könnyen és gyorsan ellenőrizhető ill. mozgatható, matematikailag garantáltan limitáltan szűkös modern pénzügyi eszköz, melyet hol digitális aranynak titulálnak, hol pedig digitális energiának.

A beszélgetésben szó volt El Salvador tapasztalatairól is, majd a nyugati kultúra degradálódásáról, az immár megfékezhetetlen inflációról és a kormányok propagandájáról, melyet az állami oktatási rendszeren keresztül a gyerekekbe is határozottan plántálnak. Saif szó szerint nevetséges badarságnak nevezte, hogy például olyanokat pénzelnek a világ különböző kormányai, hogy az iskolapadban arról tanuljanak a gyerekek, hogyan javítsuk meg az időjárást. Aztán elhangzottak olyan tipikus bitcoiner szlogenek, mint a “spend less than you earn”, “save for the long term”, “stack sats”, vagyis hogy a hosszú távú megtakarítás kulcsa az, hogy többet keresünk, mint amennyit költünk, szatosikat gyűjtünk, majd sok éven keresztül tartogatjuk, mely eddig is sok millió ember számára jól bevált módszernek bizonyult, és továbbra is érvényes lesz, amíg világ a világ. Továbbá hangsúlyozták, hogy közös felelősségünk embertársaink megfelelő információval való ellátása, oktatása, mert a változó körülményekhez való sikeres alkalmazkodáshoz mindenkinek tanulnia kell. Ez az a “proof of work”, amit biztos, hogy nem végeznek el helyettünk a gépek.

Tanuljatok a Bitcoinról! Én mindennap tanulok, hol kicsit, hol többet. Az önismerethez hasonlóan ez is egy soha véget nem érő folyamat, mely gyümölcseként a megismerésen alapuló megértés és tudatosság – önmagunkra illetve a világban zajló folyamatokra – a reményteli, céltudatos, kiegyensúlyozott, boldog és sikeres élet kulcsa.

A konferencia zárásaként Ben Perrin alias BTC Sessions mély tisztelettel adózott a kiváló munkát végző szervezőknek, és óriási tapssal köszöntöttük a színpadon a 2 főszervezőt Martin Kuchař és Matyáš Kuchař személyében, akik nem hezitáltak beharangozni a jövő évi prágai konferenciát, mely 2024. június 13-15. között kerül megrendezésre.

Kellően fáradtan és eszméletlenül inspiráltan szállingóztam kifelé, és bár próbáltam magam türtőztetni, de végül csak nem bírtam ki, hogy ne kívánjak mosolyogva jó étvágyat a menet közben falatozó Samson Mownak, aki szintén egyik kedvenc közszereplőm a világ pozitív irányú változásainak porondján, és aki nem titkoltan a nemzetállamok Bitcoin adaptációját elősegítő munkásságának köszönhetően örvend méltán nagy népszerűségnek a nemes küldetéstudattal és jól láthatóan egyre szervezettebben együttműködő nemzetközi bitcoinerek körében.

A cikk írója Murányi Árpád technológia rajongó villamosmérnök, 2019 óta napi szinten tanulmányozza a Bitcoint nagyrészt angol nyelvű oktató videók, podcastok, illetve konferenciák felvételei és online közvetítésének fogyasztása által, továbbá saját Bitcoin node-ot és Lightning node-ot üzemeltet, és a közelmúltban indított decentri YouTube csatornán magyar nyelvű, közérthető oktató videókat oszt, vagyis osztok meg az érdeklődőkkel. Célom a Bitcoin magyarországi széleskörű megértésének elősegítése a magyar bitcoinerek összefogása és a magyar nyelvű Bitcoin oktatás együttműködő fejlesztése által. Ha bitcoiner vagy, és keresed az ebben való együttműködés lehetőségét, jelezd szándékodat akár Facebook, akár Twitter profilomon keresztül, és meghívunk egy magyar bitcoinerekből álló Telegram csoportba, melynek fő szabálya, hogy ott semmilyen kriptóról, csak kizárólag Bitcoinról írunk és beszélgetünk!