Túlságosan Elon Muskhoz dörgölőzött, állásával fizethet a VW vezére

Elon Muskot és az elektromos autózást éltette a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess, amellyel még az állását is kockára tette. 

Mint arról korábban írtunk, Herbert Diess, a Volkswagen-csoport vezérigazgatója különösen jó kapcsolatot ápol a Tesla fejével, Elon Muskkal. Úgy tűnik, hogy az autógyárnak nem igazán jött be Diess viselkedése, hiszen az igazgatóság átszervezésével és a jövőbeli beruházásokkal kapcsolatos fontos döntéseket már nélküli készíti elő.

Herbert Diess Volkswagen-főnököt meg sem hívták a fontosabb megbeszélésekre. A felügyelőbizottság vezető tagjai múlt héten ültek össze, hogy megvitassák, maradhat-e egyáltalán a 63 éves VW-főnök. A vita több mint négy órán át tartott, és a felügyelőbizottsághoz közel álló forrás azt mondta, hogy igen kemény és frusztráló volt. A kérdés tehát az, hogy ki fogja vezetni a vállalatóriást a jövőben.

Úgy tudni, hogy Diess-től már nemcsak az igazgatótanács, az üzemi tanács, hanem a dolgozók is kezdenek eltávolodni. Amióta Diess októberben bejelentette, hogy csak a wolfsburgi gyárban akár 30 000 munkahelyet is leépítenek, a VW-csoporton belül rendkívüli állapot uralkodik. Bár a munkavállalók képviselői korábban a többi felügyelőbizottság előtt nyíltan követelték a VW főnökének elbocsátását, néhány nap múlva a négy hatalmi blokk képviselői békésen rendezték az ilyen konfliktusokat.

A cégnél a munka természetesen folytatódik, de megkerülve a vezérigazgatót. Már az elkövetkező évek beruházási terveibe se avatja be a cég Diess-t, akit szinte kirekesztettek a vállalattal kapcsolatos ügyekből. A felügyelőbizottság minden év novemberében az ügyvezetés javaslata alapján dönt arról, hogy melyik üzemben mely modellek készüljenek. Ha az ígéretes modellek esetében egy helyszín hosszabb ideig üresen marad, az általában munkahelyek leépítését eredményezi. A több mint 100 gyárral rendelkező többmárkás csoport (Audi, Porsche, Seat, Skoda, VW, Traton) több milliárd eurót kezel, így nem mindegy, hogy végül milyen döntés születik a jövő modelljeit illetően. Idén a vezérigazgató, aki általában központi szerepet játszik ebben a kérdésben, kimarad a tervezési körből. Az üzemi tanácsokkal folytatott megbeszéléseket nagyrészt az egyes márkák vezetői, valamint Oliver Blume termelési igazgatósági tag és Gunnar Kilian humánerőforrás igazgatósági tag vezetik.

A szereplők megállapodtak egy új wolfsburgi üzem építéséről is, ahol az új e-modellsorozat gyártása jelentősen olcsóbbá válik. A hírek szerint Diess folyamatosan tájékozódik a hannoveri, wolfsburgi és más régiókban lévő gyárak elosztásáról szóló konzultációkról, a szava viszont már nem számít.

A Porsche/Piëch család továbbra is kitart Diess mellett, mert Diess radikális elektromos irányvonalával egy új kaput nyitott a VW-nek, ugyanakkor egyre nagyobbak a kétségek. A befektetők és az elemzők sokáig nagyon elégedettek voltak vele, de a meredek emelkedés után a VW részvényárfolyama néhány hónapja inkább oldalazva mozog. Sokaknak nem tetszettek a vezérigazgató legutóbbi lépései, konkrétan Elon Musk meghívása egy VW konferencia, illetve a munkahelyek csökkentésével való fenyegetés.

Egyes iparági szakértők úgy gondolják, ha Diess-t eltávolítják a Volkswagen éléről, akár a Tesla vezérigazgatói székébe is kerülhet, hiszen Elon Musk más cégeivel van jelen pillanatban elfoglalva, egész pontosan a SpaceX-szel és a Boring Company-val.