Túlterhelt a Bitcoin-hálózat, fél millió tranzakció akadt el

A Bitcoin hálózata túlterheltté vált a meg nem erősített tranzakciók elmaradásával. Az átlagos megerősítési idő 10,2 perc felett mozog.

A Mempool szerint mintegy 560 000 tranzakció vár megerősítésre a Bitcoin protokollon, amelynek memóriahasználata 300 MB-on túl 1 GB-ra ugrott. A tranzakciós díjak egy ponton 20 satoshisra szöktek virtuális bájtonként (sat/vB).

Mi az a Bitcoin Mempool?

A Mempoolt felfoghatjuk úgy, mint egyfajta „várakozási helyet”, ahová azok az érmék kerülnek, amiket a tulajdonosuk átutal egy másik kriptotárcára, még mielőtt a tranzakció ténylegesen végbemenne. A bitcoin hálózata, hasonlóképpen a legtöbb kriptovalutához, PoW (Proof of Work) algoritmusokat használ a tranzakciók vezetéséhez. Ez azt jelenti, hogy az érméknek a mempoolban kell várakozniuk, amíg sorra nem kerülnek, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott bányász hitelesítse a tranzakciót, és beépítse a validált adatokat a blokkláncba.

Torlódások a Bitcoin-hálózaton

A felhalmozódott tranzakciók problémájáról a neves kripto-riporter, Colin Wu és több, láncban dolgozó elemző is említést tett. Úgy vélik, hogy a Bitcoin-hálózat jelenlegi zsúfoltsága a közelmúltbeli “különleges satoshi keresős” őrülettel függhet össze, ami a meg nem erősített tranzakciók hátramaradásával jár.

A Rodarmor-féle satoshi osztályozás

A különleges satoshik folyamatos vadászata néhány hónapja vette kezdetét. Mivel az egyediséget a kriptoökoszisztéma kulcsfontosságú részének tekintik, a különleges satoshik utáni kutatás nagy port kavart a közösségben. Vannak piaci szereplők, akik már több mint két hónapja keresik őket.

A Bitcoin Ordinals protokoll megalkotója, Casey Rodarmor egy módszert dolgozott ki a különleges satoshik azonosítására és kategorizálására. Common, Uncommon, Rare, Epic, Legendary és Mythic csoportokra osztotta a satoshikat. A technika a Bitcoin-hálózat természetes, előre programozott eseményeit, például a blokkokat és a nehézségi szintek módosítását használja a satoshik osztályozásához.

A javasolt módszer a “Rodarmor Rarity Index” nevet kapta. Ezzel minden blokk legelső satoshi-ját “Uncommon”-nak nevezi, míg minden nehézségi-szint beállítás utánit “Rare” jelzővel lát el. Bár a ritka satoshik tartása jelenleg nem jár előnyökkel, Rodarmor úgy véli, hogy értékük attól függhet, hogy hol és mikor jelennek meg a Bitcoin-hálózatban. Az “Epic” jelző a felezés utáni első satoshikat illeti. “Legengary”-nak csupán a minden 6. felezés utáni első satoshit nevezik. A “Mythic”, azaz a mítikus satoshi pedig az elkölthetetlen genesis satoshi, amelyet maga Satoshi Nakamoto hozott létre.

Érdekesség, hogy a jelenlegi tranzakciós elmaradás nem befolyásolta jelentősen a BTC árát. A cikk írásakor a bitcoin 26 209 dolláron kereskedik, kis felfelé és lefelé irányuló mozgással.