Így néz ki egy Twitter átverés

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Feltörték egy belga nonprofit vállalkozás twitter fiókját és a csalók Coinbase-nek adták ki magukat.

Coinbase-nek adták ki magukat a csalók

Egy belga nonprofit cég twitter fiókját feltörve a népszerű Coinbase kriptopénz tőzsdének adták ki magukat a csalók. A csalók a Federation of Enterprises in Belgium fiókjába jutottak be szerda délután. A nonprofit szervezet a belga üzleti élet élénkítésére szakosodott, azonban most valami teljesen mást promótáltak akaratlanul az oldalukon keresztül.

Coinbasenek adták ki magukat

Miután átvették a csalók az uralmat a fiók felett, kicserélték a profilképet és átnevezték magukat “hivatalos Coinbase promóciós fiókká”. Az oldal hivatkozását azonban nem lehet módosítani a Twitteren, úgyhogy a szemfülesek kiszúrhatták, hogy valószínűleg nem a Coinbase posztol @VBOFEB néven. Ezután egy hamis promócióban a Coinbase felhasználói bázisának ünneplése mögé rejtve szerették volna, ha a felhasználók kisebb összegű bitcoint küldenek azért, hogy cserébe kapjanak abból a 3000 bitcoinból amit majd szétosztanak. A bejegyzésbe pedig berakták az affiliate linket, hogy úgy tűnjön valóban a coinbase.com-ról érkezett a poszt.

Cikkünk írásakor a Twitter fiókot ismét a jogos felhasználói kezelik. A poszt szerdán került ki, melyet aznap sikerült is levenni az oldalról azóta, a korábbi retweetek azonban még látszódtak az oldalon a Coinbase promóció kapcsán. Az oldalnak 11 ezer követője van, így sok emberhez gyorsan eljuthattak a csalók.

Gyakori csalás a hasonlóan felépülő hirdetés a Twitteren

A fenti fiókfeltörés remek példája annak az egyre gyakoribb csalásnak, melyet a Twitteren és más közösségi média oldalakon keresztül szoktak elkövetni. Sokszor arra kérik a felhasználókat, hogy küldjenek egy kisebb összeget azért cserébe, hogy egy nagyobb összegű kriptopénzben részesüljenek.

Így nézett ki a hamis promóció.

Hamis Coinbase promóció

Amellett, hogy a Twitter fiók elérhetősége is gyanút kell, hogy keltsen, a hivatkozott 30 millió felhasználó sem tükrözi a valóságot.

Persze nem kell mindenkinek fejből tudni mennyi regisztrált felhasználó van a Coinbasen, elég, ha csak nem dőlünk be egy helyesírási hibákat tartalmazó, “túl szép ahhoz, hogy igaz legyen” ingyen pénz osztásnak. Hasonló csalással egyébként korábban már átvették a hatalmat Charlie Lee és Elon Musk fiókja felett is.

ingyenbitcoin lastbit

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.