A Twitter atyja, Jack Dorsey alapjövedelmet osztogatna 14 amerikai nagyvárosban


Jack Dorsey, bitcoin rajongó és a Twitter vezére a múlt héten bejelentette, hogy 14 amerikai városban alapjövedelmet vezet be. 

Dorsey kísérleti programokat fog indítani 14 amerikai városban. A Twitter milliárdos vezetője úgy véli, hogy az alapjövedelem óriási segítség lenne főleg most, a koronavírus-járvány okozta válság időszakában. A társadalmi szakadékot át lehetne vele hidalni, és kevesebb család sodródna a mélyszegénység szakadéka felé. Ötletének számos ellenzője akad azonban. Többen arra hívták fel Dorsey figyelmét, hogy az alapjövedelem arra ösztönözheti az embereket, hogy ne dolgozzanak.

A Business Insider azt írta, hogy “Dorsey a 7,5 milliárd dolláros vagyonából 3 millió dollárt költene az alapjövedelemmel kapcsolatos kísérletek finanszírozására. A Twitter vezér a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások enyhítésére 1 millió dollárt adott.”

Úgy tudni, hogy a kísérletben összesen 7 millió amerikai állampolgár vesz majd részt, összesen 14 városban. Ezen városok között szerepel majd Los Angeles, Atlanta, Newark, New Jersey és Mississippi is. Mississippi városa már korábban is készített saját, alapjövedelmmel kapcsolatos kísérleteket. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy mikor indul a tesztprogram, de ha sikerrel jár, kiterjesztenék az egész Egyesült Államokra. A program kitalálói szerint az alapjövedelem amellett, hogy jelentősen tompítja a koronavírus-válság gazdasági hatásait, sokaknak segíthet kitörni a szegénységből. Kutatások szerint a garantált jövedelem lehet a legjobb módja annak, hogy a társadalmi rétegek közötti gazdasági szakadék csökkenjen.

Arról sincs még információ, hogy mi alapján választják ki a programban résztvevőket, illetve, hogy mennyi lesz a támogatás havi összege. Dorsey úgy fogalmazott, hogy az alapjövedelem a már meglévő szociális programok kiegészítője lehet majd.


Crypto.com referral bankkártya MCO Card.png - Ne maradj ki

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.