Mit gondol a Twitter kriptoközössége a Facebook Libra projektről?

Több havi spekuláció után a Facebook publikussá tette a virtuális (sic) pénzének, a Librának a fehér könyvét.

A techóriás egyben bejelentette a Calibra névre keresztelt letétkezelő tárcáját. Arról már nem nyilatkozott, hogy pontosan hogyan is néz ki a kibocsátás ütemterve, a monetáris politikájáról sem ejtett túl sok szót (pl. hány milliárd Libra token kerül kibocsátásra, mi az emissziója, apróságok).

A Twitter milliós kriptotörzsének természetesen megvolt a saját maga véleménye a Facebook bejelentésről, olvashattunk hetet-havat, békát és néhány értelmes kommentet is, így most a Libra Twitter néhány érdemlegesebb véleményét olvashatjátok. Az elsőt nem is kell kommentálnunk:

Peter Todd, bitcoin fejlesztő se tudta magában tartani és elmondta a véleményét a projektről:

Úgy gondolom most már biztosan mondhatom, hogy a Facebook Librája egyet jelent azzal, hogy a masszív techvállalatok bemutatnak a hatóságoknak és hatalomnak, és csak maguknak, csakis maguknak akarják azt.

Todd emellett az érme technológiai aspektusát is bírálta:

Az absztrakt első mondata: “A Libra Blokklánc egy decentralizált, programozható adatbázis, amely a alacsony volatilitású kriptovaluta támogatásával képes lesz arra, hogy hatékony csereeszközként szolgáljon több milliárd ember számára a világon.” Ez egy hazugság.

Egy a Bitcoin szcéna másik szókimondó személye is bömböltette a Twitterjét, aki szintén a Facebook belső működését kérdőjelezte meg:

6. A Facebook azt üzeni a felhasználóknak, hogy “a kriptovaluta értéke a blokklánc típusától függ amire építik”, ami ‘imo’ egy nagyon ostoba kijelentés. Arra számítok, hogy a marketingosztálynak nagyon nehéz lesz elmagyaráznia a “kriptó” részt a felhasználóknak

De persze nem mindenki látja ennyire végzetesnek a Facebook Libra projektjét, leszámítva Doktor Végzetet, de ő mindent pellengérre állít ami nem jegybanki pénz.

A Binance CEO-ja például kiemelte a Facebook a fogyasztói adatok táplálékláncában betöltött szerepét, bár a Cambridge Analytica és adatszivárgások tükrében nem biztos, hogy bóknak szánta:

A Facebook Libra érme nem igényel KYC-t. Még annál is több adatuk van 2 milliárd emberről. Nem csak a név, személyazonosító, cím, telefonszám. Ismerik a családodat, a barátaidat, az aktuális/korábbi tartózkodási helyedet, mindent amit szeretnél … Többet tudnak, mint te magad. És most már a pénztárcádat is. A legjobb AML!

Megint másik a szélesebb kriptovaluta publikumra gyakorolt hatását emelték ki a Facebook Libra vállalati digitális pénzének, de a többség elsiklott a legfontosabb különbségtétel mellett: a Libra NEM kriptopénz, pontosabb a kriptopénzek archetípusával, a Bitcoinnal.

A Facebook lesz a legnagyobb kriptovaluta felhasználó toborzás és LIBRA a leggyakrabban használt kriptovaluta legalábbis egy ideig.

A kriptók küldése/fogadása mainstream lesz. Ez most biztos.

Andreas M. Antonopoulos is megszólalt a Libra kapcsán, ő inkább egy semleges álláspontot vett fel:

Míg a Facebook Libra nem látszik versenyezni egyik nyílt, nyilvános, engedély nélküli, nemzetközi, semleges, cenzúra-ellenálló blokklánccal sem, de ettől még *versenyezni fog* a lakossági bankokkal és a központi bankokkal. Szórakoztató lesz nézni.

Ha ezek után még csodálkoztok, hogy mi konkrétan mit gondolunk a Facebook projektjéről, pontosabban a szerkesztőség többsége, akkor ez még mind semmi mi vár rátok, mikor 2020-ban elindul a Libra. Egy twitterező már erre is rájött:

Senki nem beszél arról, hogy mit is jelent valójában a Facebook Libra coin. Azt jelenti, hogy a szüleid és a nagyszülők téged fognak megkérni, hogy beállítsd a tárcáikat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük