Tyler Winklevoss: Kizárt, hogy az USA betiltaná a bitcoint

Tyler Winklevoss, a Gemini kriptotőzsde társalapítója úgy gondolja, hogy a bitcoin már túlságosan összefonódott a világgal ahhoz, hogy az USA csak úgy betilthassa.

Nemrég Ray Dalio, a Bridgewater Associates alapítója azt állította, hogy az amerikai kormány akár be is tilthatná a kriptovaluta befektetéseket, mivel előfordulhat, hogy vállalatok százai vagy akár ezrei fektetnék a dollárjukat bitcoinba vagy más kriptovalutába. Tyler Winklevoss, a Gemini kriptováltó feje ezzel nem ért egyet. Bár azt elismerte, hogy az Egyesült Államok kormánya és hatóságai az utóbbi években a figyelmüket a kriptovalutákra helyezték, de ennek köze nincs a bitcoin betiltásához.

“Azt hiszem, ha 2013-ban lennénk, ez egyfajta nyitott kérdés lenne” – mondta Winklevoss a What Bitcoin Did podcast tegnapi adásában a kriptovaluta szabályozással és a bitcoin esetleges betiltásával kapcsolatban.

Úgy gondolom, hogy az Egyesült Államok soha nem fogja betiltani a bitcoint. Túl sok ügy van már a bíróságokon” – jelentette ki Winklevoss, majd a Gemini kriptotőzsdére vonatkozóan hozzátette: “Minket például a New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma szabályoz. A kriptovalutákkal kapcsolatban olyan vállalatokról beszélhetünk, amelyek munkát adnak embereknek, építik a gazdaságot, néhányan a tőzsdére is lépnek. A tőzsde mozgatórugói lesznek. A bitcoin betiltása valószínűtlen.”

A kormányzati körökbe is beszivárgott a kriptovaluta

A ma ismert kriptoökoszisztéma 2009-ben született meg a bitcoin létrejöttével. Azóta a kriptovaluta köré egy komplett iparág épült, melybe a mainstream szereplők is beszivárogtak. Egyre több szabályozási keret jelenik meg a kriptopénzekkel kapcsolatban és egyre több helyen ismerik el azokat.

Winklevoss a szabályozókra is kitért a digitális valutákkal összefüggésben. Úgy véli, hogy sok szabályozó maga is rendelkezik bitcoinnal, így értelemszerűen a kriptotulajdonosok és a kriptovállalatok jólétét tartják szem előtt. Megjegyezte azt is, hogy egyre több szakember kerül a kriptoszektorból kormányzati pozíciókba vagy éppen fordítva (a FinCEN megbízott igazgatója a Chainalysis korábbi műszaki tanácsadója lesz). A kormány illetve a kriptovilág közötti határ tehát elmosódni látszik. Majd kijelentette: “Az összes olyan joghatóság, amely hisz a szabad piacban, a kapitalizmusban, az hisz a kriptovalutákban, így a bitcoinban is.”

A beszélgetés végén arra is rámutatott, hogy a bitcoin leállításához jelentős korlátozások bevezetésére lenne szükség az internet egészére nézve is, aminek viszont beláthatatlan gazdasági következményei lennének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.