Uganda betiltotta az internet használatát, az ország Bitcoin kereskedelme itta meg a levét

Míg az Egyesült Államokban az internet és a közösségi média hordja a nadrágot, Ugandában az elnök betiltotta az internet használatát az elnökválasztás idejére, melynek az ország Bitcoin kereskedelme itta meg a levét.

Nem sokkal az elnökválasztások előtt Uganda elnöke, Yoweri Museveni mindent bevetett annak érdekében, hogy továbbra is megtartsa előkelő helyét. Mindamellett, hogy a rendőrség letartóztatta a popsztárból lett jelöltet, a nagy eséllyel induló Bobi Winet, és a koronavírust használták fel ürügyként az ellenzéki események leállítására, a kormányzati szervek még a közösségi média működését is betiltotta. Amikor pedig az állampolgárok virtuális magánhálózatokkal (VPN) próbálták kikerülni a korlátozásokat, január 13-án az Ugandai Kommunikációs Bizottság teljesen betiltotta az internet használatát.

Expat Kyle Spencer, az UIXP, az ország internetkapcsolatának megfelelő működéséért felelős nonprofit szervezetének vezetője nemrégiben arról tweetelt, hogy Ugandát teljesen „elzárták a világtól”, és a belföldi internetes forgalom 95%-kal csökkent egy nap alatt. Egy névtelen forrás szerint pedig „a korlátozások egyértelműen a nyilvános információáramlás elkerülésére szolgálnak.”

Az internettel együtt a Bitcoin kereskedelem is leáll – az ugandai állampolgárok azonban nem hátrálnak meg

Uganda lépése a UsefulTulips adatelemző weboldal szerint jelentős változást okozott a Bitcoinnal kereskedők körében. Január 14. óta Ugandában nem regisztráltak Bitcoin kereskedési tevékenységet sem a LocalBitcoins, sem pedig a Paxful peer-to-peer tőzsdéken. Mivel pedig az ugandai kriptopiac szinte eltörpül más kriptopiac mellett, a kereskedelmi volumen pedig jelentősen alacsony, 2020 novemberében a Binance úgy döntött, leállítja ugandai kriptotőzsdéjét. Vajon a többi kriptotőzsde ki fog tartani Uganda mellett?
Mindenesertre, az ugandai állampolgárok nem hátrálnak meg. Az MTN ugandai telekommunikációs társaság, mely az ország mobiltelefon-piacának 60% -át teszi ki, alapvető szerepet játszik az internet-hozzáférés biztosításában. Az újonnan létrehozott Mobile Money nevezetű alkalmazása pedig, mely egy mobil alapú fizetési rendszer, sokak számára hasznosnak bizonyul a pénzátutalások lebonyolításakor, és persze a cenzúra ellenálló Bitcoin vásárlásakor. Ebből kifolyólag pedig elmondhatjuk, hogy az ugandai állampolgárok már szinte hozzászoktak a kormány korlátozásaihoz, és ügyesen találnak megoldást a felmerülő problémákra.

A hivatalos eredmények alapján Museveni nyerte az elnökválasztást, mellyel most már a hatodik elnöki ciklusát kezdheti meg. Bobi Wine és hívei azonban nem hátrálnak meg, mivel szerintük csalás történt a választáson. Csalás ide vagy oda, a választás közel sem volt erőszakmentes, és több tucat tiltakozó vesztette életét az összecsapásokban. Az viszont rejtély marad, hogy az internet betiltása pozitív hatással volt-e a választás eredményeire.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük