Úgy néz ki, Utahban valaki Heliumot bányászik a hegytetőn

A Utah állambeli hatóságok próbálják megfejteni a Salt Lake City területén található hegyek lábánál felbukkanó antennák rejtélyét. Sokan arra tippelnek, hogy az antennák azt a célt szolgálják, hogy a Helium hálózat natív HNT tokenjeit zsebeljék be velük.

Az eszközök tulajdonosa és telepítője mögött álló személyről vagy csoportról nem áll rendelkezésre elegendő információ.

Salt Lake város rekreációs útvonalakért felelős menedzsere, Tyler Fonarow szerint az antennák több mint egy évvel ezelőtt jelentek meg először, de a telepítések az elmúlt hónapokban felgyorsultak – jelentette a KSLTV 5 január 4-én.

Fonarow a Motherboardnak elmondta, hogy amikor egy évvel ezelőtt először vették észre az antennákat, “nem igazán volt lehetőségünk azok eltávolítására”. Hozzátette, hogy az antennák kőbe voltak csavarozva és nem voltak rajta azonosító jelek sem. Az eltávolításukhoz speciális szerszámokra volt szükség. “Őszintén szólva még a dobozt sem nyitottuk ki” –mondta. “Csak azt akartuk, hogy eltűnjön a hegyről.”

A városi tisztviselők túrára indultak a havas ösvényekbe, hogy eltávolítsák az oda nem illő tárgyakat, amelyek egy lezárt akkumulátoros dobozból, egy routerből és egy napelemes panelből állnak. “Többet is találtunk a hegy lábánál, de nincs magyarázat arra, hogy ki és miért helyezte el őket “ – olvasható a férfi Twitter oldalán.

A legmagasabb pont, ahol az egyik antennát megtalálták, a Mount Wire teteje, ami több mint 2 100 méter. A hegyről való lejutás körülbelül egy órát vesz igénybe. Néhányat már sikerült lehozniuk, és várhatóan az elkövetkező hetekben továbbiakat is lefoglalnak. A hatóságok egyébként a terepviszonyok miatt veszélyesnek és akadályozottnak ítélik meg az eltávolítási procedúrát. Az antennák egy részét az Erdészeti Szolgálat és a Utah-i Egyetem által üzemeltetett ingatlanon fedezték fel.

Az első vizsgálatok arra utalnak, hogy az antennák esetleg szélesebb területre továbbítanak adatokat, a hatóságok pedig felszólítják a tulajdonosokat, hogy jelentkezzenek.

“Ezeket az eszközöket különböző hegytetőkre, csúcsokra és gerincekre csavarozták a hegy lábánál. Egy-kettővel kezdődött, de most már akár egy tucat is lehet belőlük […]. Egyszerűen nem hagyhatunk többé dolgokat a közterületeken. Ehhez engedélyt kell kérni” – mondta Fonorow.

A Twitter-közösség is egyből a kriptobányászatra tippelt

Az antennák összetétele alapján felmerült a feltételezés, hogy azok egy decentralizált blokklánc-hálózathoz tartoznak. A bejegyzéshez hozzászóló személyek a közösségi médián azt gyanítják, hogy az antennák egy lehetséges hotspotot jelentenek, amely a Helium hálózathoz csatlakozik.

Helium, bányászat

A Helium egy vezeték nélküli blokklánc-alapú rendszer, amelyet az IoT (Internet of Things) eszközök számára hoztak létre. Ösztönző üzleti modellje lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy olyan hotspotokat hozzanak létre, amelyek Helium bányászként működnek. A folyamat során az ügyfeleknek csak a hotspotot kell megvásárolniuk, telepíteniük és ezután pénzt kereshetnek a hálózat natív tokenjének, a HNT-nek a bányászatával. A hálózat különlegessége, hogy más blokkláncokkal, például a Bitcoinéval ellentétben – ahol a bányászok számítási teljesítményt használnak – a Helium bányászok RF rádiójeleket használnak a lefedettség biztosítására Helium tokenekért (HNT) cserébe. Minél többen vesznek részt a Helium bányászatban, annál erősebb lesz a vezeték nélküli hálózat.

A hálózatot működtető rendszer egy teljes nyílt megoldás, a végfelhasználóknak és vállalkozásoknak a hotspot megvásárlásán és működtetésén kívül sok más dolguk nincs. A hotspotok operátorai építik fel a hálózatot, és tartoznak felelősséggel a hozzájuk kapcsolódó node-ok működtetéséért. Ennek fényében gyakran hívják a rendszert az Emberek hálózatának is, ugyanis a működtetése teljesen az egyéneken múlik.

A KSLTV 5 riportere, Michael Locklear január 6-án egy tweetben osztott meg egy közeli képet a megtalált antennáról.

Helium, bányászat