Új ASIC Ethereum bányászgép érkezik a piacra, a beígért teljesítmény viszont elmarad

Egy új ASIC Ethereum bányászgép érkezik hamarosan a kriptopiacra, de úgy tűnik, hogy nem olyan vonzó, mint amilyennek eredetileg gondolták.

A vuhani központú chipgyártó, az InnoSilicon ASIC A11 Pro néven Ethereum bányászgéppel rukkol elő, miután idén év elején bejelentette a cég, hogy az eddig zakatoló masináknál komolyabb eszközt kíván gyártani.

Akkor 2000 megahash/másodperc-et ígért, 2500 wattos (W) teljesítmény mellett. Ez MH/s-onként 1,25 W-os bányászati hatékonyságot jelentene, ami 30%-kal felülmúlja a jelenleg elérhető leghatékonyabb berendezéseket. Most viszont úgy tűnik, hogy a cég a várt teljesítményt nem tudja garantálni. A héten felröppent információk szerint az új ASIC eszköz 1500 MH/s hashrátával és 2350 W-os teljesítménnyel kecsegtet.

Bár még mindig képes felülmúlni a jelenleg piacon lévő összes berendezést, de nyilvánvalóan kevésbé hatékony, mint amire eredetileg számítottak a bányászok.

A kínai forgalmazók árajánlatai 170 000 és 180 000 jüan, azaz körülbelül 27 000 dollár között mozognak darabonként.

Az ASIC Miner Value, az ASIC bányászberendezéseket minden hálózaton nyomon követő weboldal is arra figyelmeztetett, hogy a novemberben szállított A11 Pro berendezések legalább első tételének hashrátája 1500 MH/s lesz a 2000 MH/s helyett.

Nem zökkenőmentes az indulás

Az InnoSilicon számára nem igazán indult zökkenőmentesen az A11 berendezések bevezetése. Na nem csak a kisebb teljesítmény miatt, hanem egy csalás is beárnyékolta a masina piacra kerülését.

A cég egy márciusi tweetben közölte, hogy az egyik alkalmazottja engedély nélküli kezdte el a A11 Pro bányászgépet értékesíteni, amelynek a szállítási idejét április és augusztus között határozta meg.

“A közelmúltban a rendőrség vizsgálatot folytatott az A11 előrendelési tevékenységével kapcsolatos csalás miatt. Kérjük, további bejelentésig ne fizessen ki semmilyen A11-re vonatkozó számlát. Bella Chen [az alkalmazott] ki lett rúgva, és már nem dolgozik az InnoSilicon-nál” – közölte akkor a cég. “Legyenek óvatosak, az A11 előrendelése felfüggesztésre került”.

Az A11 Pro berendezés egy olyan időszakban kerül a piacra, amikor az Ethereum hamarosan proof-of-stake mechanizmusra áll át, melynek feltételezett időpontja 2022 június. Az ASIC Miner Value számításai szerint az A11 Pro átlagos megtérülési ideje jelenleg körülbelül nyolc-tíz hónap az Ethereum jelenlegi bányászati nehézsége és árfolyama alapján. A cég a múlt héten bemutatta saját GPU chipjeit is, bár nem árult el részleteket azok lehetséges teljesítményéről az Ethereum bányászatára vonatkozóan.