Az új bitcoin epoch beköszöntével lezárul a 16nm bányászchipek kora

A Bitcoin (BTC) bányászok, akik a hálózat hashrátájának, azaz a számítási teljesítmény 30%-áért felelősek, a legsebezhetőbbek. Ők akár a gépeik kikapcsolására is kényszerülhetnek, miután a Bitcoin bányászok jutalma a jövő héten felére fog csökkenni – állítja Alejandro De La Torre, a Poolin bányászati pool alelnöke.

A Poolin megvizsgálta a hashráta teljesítmény eloszlást annak érdekében, hogy kiderüljön, mely bányászokat fenyegeti leginkább a lekapcsolás veszélye. Arra az eredményre jutottak, hogy a leginkább veszélyeztetettebbek azok, akik a hálózati hashráta alsó negyedét képviselik (25 T/mp-ig). Feltételezve, hogy az egész Bitcoin-hálózat bányászstruktúrája hasonló, azt a következtetést vonták le, hogy az ebbe a tartományba tartozó bányászok a Bitcoin-hálózat teljes hashrátájának 15–30%-át teszik ki. Összehasonlításképpen, az elmúlt hónapban a Poolin a Bitcoin hashráta 17%-áért volt felelős.

“Vannak olyanok, akik képesek lesznek tovább működni, amennyiben olcsó villamos energiához tudnak jutni. Azonban becslések szerint az alsó kvartilis kevesebb mint 15%-a marad csak fenn a felezés után” – írta az alelnök blogbejegyzésében.

Eközben a jövedelmezőség kiszámításához három változót kell figyelembe venni: költségeket, bevételt és nehézséget. A BTC ára az elmúlt időszakban emelkedett, de ha csökkenésnek indul, “akkor a nem hatékony bányászok gyorsabban kiszorulnak”. A BTC jelenleg 8 886 USD körüli árfolyamon áll, és enyhén emelkedik. Az árfolyam egy hét alatt kb. 15%-kal növekedett.

A villamos energia ára sok mindent befolyásol majd

De La Torre szerint látható lesz, hogy az idősebb bányászgépek milyen villamosenergia árakon veszítik el jövedelmezőségüket. A felezés után maximum 3,4 cent/kWh-ot tudnak fizetni az áramért, hogy még profitra tegyenek szert.

A 10–16 T/s közötti tartományban, ami hashráta legnagyobb százalékát teszi ki, a Bitmain Antminer S9K az egyetlen, ami ‘épphogy’ profitábilisen működni tud a 3 cent/kWh áron. Ez a tartomány fedi le összes hashteljesítmény 46%-át a legalacsonyabb kvartilisben. Ezek többségének 2 cent/kWh ár alatt kell bányászni, hogy a felezés után jövedelmezőek maradjanak. Viszont nem sok helyen kínálnak ilyen alacsony áron elektromos áramot. Ha ezt a 2 centes villamosenergia-limitet valamilyen módon túllépik, a bányászok olyan kicsi marginnal tudnak csak dolgozni, hogy a bányászati nehézség növekedése arra kényszerítheti majd őket, hogy a bányászgépeiket le kell kapcsolni.

Habár a bányászati nehézség esésére számítottak az elmúlt pár napban, azonban Bitcoin bányász pool, a BTC.com szerint csekély emelkedés várható a következő napokban, mivel egyre több bányász kapcsolja be a gépeit újra.

“A felezés után az első 1,008 blokk kibányászása a felezés előtti nehézségi rátával fok működni, ami alapvetően magas lesz, így a kevésbé erőteljes bányászok (kb. 30% körül) a felezést követően le kell, hogy álljanak. Ez tehát legalább az első 1,008 blokkra biztosan vonatkozik.” – De La Torre szerint. A bányászati nehézség minden 2016 blokk után, azaz körülbelül kéthetente kiigazításra kerül, ami azt jelenti, hogy a kevésbé hatékony bányászok a felezés után legalább egy hétig kimaradnak a játékból.

A TokenInsight is hasonló eredményre jutott a felezés körüli állapotokról

Eközben a token adatokkal és elemzéssel foglalkozó TokenInsight legutóbbi jelentésében szintén megjegyezte, hogy az idősebb berendezések fokozatosan tűnnek el. A március 12-i piaci összeomlás előtt a bányászati gépek két generációja (Antminer S17 + és Antminer S9) közötti marginális profitrés 35% volt. Ám ezt követően – annak ellenére, hogy a haszonkulcs “jelentősen visszaesett” – ez a különbség mégis 40%-ra nőtt. Ezenkívül “a bányászok nyeresége továbbra is nagymértékben függ a blokk jutalomtól, nem pedig a hálózati tranzakciós díjaktól”. A bányászok tranzakciós díjakból származó bevétele átlagosan 1,5%-a csupán a teljes bányász jutalomnak.

A TokenInsight azt is megállapította, hogy a BTC jutalmak harmadik felezése körüli iparági hájp “egészségtelen piaci állapotot” eredményezett az év első negyedévében. A felezés közeledtével “piaci volatilitás várható a közeljövőben, miközben a Bitcoin hálózat rövid távon kaotikus időszakot tapasztal majd meg. A volatilitás kiigazításhoz vezet, ami majd felezés utáni egyensúlyi állapotot eredményez, és végül egy hatékonyabb blokklánc-hálózatot érünk el”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük