Új protokollal jön a Lightning Network, ami újra hitet ad a projekt támogatóinak

A Bitcoin hálózat, és minden blokklánc egyik legsarkallatosabb kérdése, hogy hogyan lehet egy tranzakciót minél kevesebb erőforrás igénybevételével, minél gyorsabban hitelesíteni és rögzíteni a főkönyvben. A Lightning HTTP 402 Protocol (más néven L402) és a macaroonok használatával az Aperture proxy erre a problémára próbál egy olyan elegáns választ adni, ami egyszerre minimalizálja a szükséges folyamatok számát, és a tranzakció feldolgozásához megismerendő adatok körét.

A Lightning Network egy olyan Layer2-es hálózat, amelyet gyors és biztonságos bitcoin-tranzakciók lebonyolítására fejlesztettek ki, és amelynek legújabb innovációja a Lightning HTTP 402 protokoll. Az L402 segítségével a felhasználók zökkenőmentesen fizethetnek, ami alacsonyabb tranzakciós költségeket és jobb általános felhasználói élményt eredményez.

A központi rendszer nélküli hitelesítés laikusként elképzelhetetlennek hangozhat, hiszen a központi adatbázisok világában ahhoz szoktunk, hogy akkor hagyja jóvá a banki terminál a vásárlásunkat, ha a központi rendszer jóváhagyta a tranzakciót, a kriptotranzakciókban pedig pontosan látjuk, hogy hány kibányászott blokk hitelesítette az utalásunkat a blokkláncon.

Ezt a felfogást kívánja meghaladni a Lightning Network legújabb protokollja, amely teljes decentralizációt ígér az egyes tranzakciók végrehajtásában. A rendszerben kulcsszerepet játszanak az ún. “macaroonok,” amelyek speciális hitelesítéshez használt tokenek. A hagyományos sütikkel ellentétben a macaroonok root kulccsal és alapvető titkosítási eljárásokkal ellenőrizhetők, azaz eldönthető, hogy az adott macaroon érvényes-e, vagy sem.

Az L402-t és a macaroonokat az Aperture proxy fogja össze. A fordított HTTP-proxyként működő Aperture az érvényes L402-es kéréseket továbbítja a megfelelő API-végpontokhoz, míg a felhasználók számára Lightning bizonylatokat és macaroonokat bocsát ki. A két folyamat együttesen képes megakadályozni a fedezet nélküli költéseket, és képes hitelesíteni a felhasználókat ezen kevés információ alapján is.

A Lightning HTTP 402 protokoll a macaroonok és a Lightning Network egyesítésével jelentős innovációt jelent az online fizetések és a felhasználói hitelesítés világában és kiküszöbölheti a központi adatbázistól való függőséget. Az Aperture tovább egyszerűsíti az L402 megvalósítását, biztonságos és méretezhető megoldást nyújtva a szolgáltatók, a felhasználók és a fejlesztők számára egyaránt. Kívülállóként nehéz megítélni, hogy mekkora dobás ez a Lightning Network részéről, de amennyiben a projekt újra egy olyan blokklánc megoldásként tudja magát pozícionálni, amely hatékonyan képes gyors digitális tranzakciókat és biztonságos hitelesítést biztosítani, akkor a Lightning valóban a BTC hálózat skálázhatóságának egyik fő letéteményeseként lesz emlegetve.