Új szelek fújnak Angliában: jöhet a digitális font?

A szigetország egészen a közelmúltig a rendkívüli szigorú és igencsak kripto ellenes szabályairól volt híres. Ez a hozzáállás azonban gyökeresen megváltozott az utóbbi időben, hamarosan talán még a digitális font is bevezetésre kerülhet.

A Brexit “váratlan” hatásai

Az, hogy mire képes a populizmus a britek a saját bőrükön tapasztalhatták meg a Brexit után. Egyik napról a másikra rengeteg olyan gazdasági előny vált köddé, ami már rövid távon is nagyon fájt a brit gazdaságnak. Az egyik ilyen a bankszektor felszívódása volt, amely “követte a pénzt” és szépen áttette a székhelyét olyan országokba, amelyek az eurózónában maradtak. Rengeteg brit őszinte meglepetéssel vette tudomásul, hogy bizony a szavazata igenis számított, és most az egész ország viselheti annak következményeit.

Fordult a kocka

Míg sokáig a kripto vállalatok szerettek volna működési engedélyt szerezni a szigetországban, most már az Egyesült Királyság keresi a digitális valutákkal foglalkozó cégek kegyeit. Mivel a hagyományos nagy bankok elmenekültek az országból, így annak a globális pénzpiaci pozíciója nagyon gyorsan elpárolgott. Ha az Egyesült Királyság szeretne – márpedig kétségbeesetten szeretne – visszakerülni a pénzügyi szektor nagy játékosai közé, akkor a kripto szektor lehet ehhez a kulcs.

Nemzetközi kripto központ

A szigetország vezetői már egy ideje azt hangoztatják, hogy az Egyesült Királyságot a világ egyik nagy – ha nem a legnagyobb – nemzetközi kripto központjává akarják tenni. Ez mind szép és jó, csupán az a probléma, hogy eddig ezért vajmi keveset tettek. Most azonban úgy tűnik, hogy végre a tettek mezejére lépnek a törvényhozók.

Persze ezt is csak olyan “angolosan” teszik: legyen kripto, de legyen felette teljes a kontroll. Andrew Griffith, a brit Pénzügyminisztérium gazdasági titkára, hozta nyilvánosságra a kormány tervét a digitális font bevezetéséről. Griffith a parlament Alsóházának Pénzügyi Bizottsága előtt beszélt a kormány azon tervéről, hogy nemzetközi kripto központtá tegye az országot.

Ebben az első lépés egy saját stablecoin létrehozása lesz, amelyet a nagykereskedelemben és a mindennapi tranzakciók során is használhatnak majd. A digitális fontról most még nincs túl sok információ, az elkövetkező hetekben kezdődik majd meg a nyilvános konzultáció.

Lazább szabályozási keretek

Griffith arról is beszámolt, hogy élénk figyelemmel kísérik az Európai Unió kripto kereskedelmi törvényének alakulását. Mint mondta, ez lesz a világon az első átfogó keretrendszer. Megemlítette azonban azt is, hogy az EU-s szabályrendszer nagyon szigorú kereteket szab majd. Az Egyesült Királyság saját keretrendszere jóval megengedőbb lehetne, és magába foglalhatja majd a decentralizált pénzügyi szolgáltatásokat is. Emellett a brit szabályozási rendszer megalkotásába Griffith bevonná a kripto ipar szereplőit is. A tervei szerint legalább hat kerekasztal beszélgetést akarnak majd szervezni, amelyeken a brit kormány tagjai döntéshozókként vesznek majd részt.

A digitális font támogatói

Az új célt többen is támogatják a kormányon belül és az ellenzék köreiben is. Az egyik ellenzéki árnyékminiszter, Tulip Siddiq, hangsúlyozta annak fontosságát, hogy minél több fintech céget vonzanak az országba. Eközben az Angol Nemzeti Bank elkezdte vizsgálni a központi banki digitális valuta (CDBC) bevezetésének lehetőségeit.