A nagy befektetői gigászok támogatásával új tőzsde indul az Egyesült Államokban

A The Wall Street Journal (WSJ) nemrégiben arról számolt be, hogy egy, a BlackRock és a Citadel Securities által is támogatott csoport új tőzsdét tervez indítani Texasban. A Texas Stock Exchange (TXSE) néven futó tőzsde a New York-i tőzsde (NYSE) és a Nasdaq szabályozási környezetével szemben próbál alternatívát kínálni. Tehát ez a lépés a Nasdaq és a NYSE megfelelőségi költségeivel kapcsolatos növekvő elégedetlenséget kívánja kihasználni. Mondhatni egy cégvezetés-barátabb alternatívát kínálni.

A BlackRock vagy éppen a Citadel Securities már a múltban is odaálltak feltörekvő tőzsdék mögé, amelyek alternatívát jelenthetnek a NYSE és Nasdaq dominanciájában. Így például a Members Exchange (MEMX) is a támogatásukat élvezte.

Texas igazi pénzügyi központ szerepére tör

A Citadel szóvivője meg is erősítette, hogy a cég befektető a TXSE-ben. A TXSE vezérigazgatója, James H. Lee is elismerte a két cég részvételét a projektben egy LinkedIn posztban. Ebben a posztban írt arról, hogy közel 120 millió dollárnyi tőkét gyűjtöttek az induláshoz. Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) a hivatalos kérelmet a regisztrációhoz majd az év második felében akarják benyújtani. A működés 2025-ben fog indulni, de a valódi kereskedésre 2026 előtt nem fog sor kerülni. A kereskedés teljesen elektronikusan is elérhető lesz, de fizikailag a tőzsdei jelenlét Dallasban fog megvalósulni. A TXSE célja továbbá, hogy versenyezzen az elsődleges és kettős jegyzésekért, beleértve a tőzsdén kereskedett termékeket is. Ez is jól mutatja, hogy Texas tényleg mindent elkövet azért, hogy egyre több és több vállakozást és kezdeményezést vonzzon be az államba.

A Tesla például azt fontolgatja, hogy egy ellentmondásos bírósági döntést követően Delaware-ből Texasba helyezi át székhelyét. Ez a fejlemény tovább erősítheti Texas szerepét, mint jelentős pénzügyi központ. A kriptos közösség mindenesetre lelkesen üdvözölte a TXSE alapításának hírét. Különösen annak fényében, hogy a BlackRock vezérigazgatója, Larry Fink optimizmusát fejezte ki a Bitcoin tőzsdén kereskedett alapokkal (ETF) és a tokenizációban rejlő lehetőségekkel kapcsolatban.

Az iShares Bitcoin ETF januári elindítását követően Fink egyre többször hangsúlyozza az ETF-ekben rejlő lehetőségeket, amelyek forradalmasíthatják az összes pénzügyi eszközt. Beszélt a BlackRocknál végrehajtott jelentős strukturális változásokról is, az iShares filozófiájának az egész vállalatba való integrálásáról. Ez szerinte tükrözi a meggyőződésüket hogy az “ETF-forradalom” még csak most kezdődött el.