Újabb káosz közeleg? Nagyon sulykolják Svédország kilépését az EU-ból

Svédországnak teljes mértékben fel kell készülnie az Európai Unióból való kilépésre” – jelentette ki Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták elnöke.

Akesson és Charlie Weimers, a Svéd Demokraták EP-képviselője szerint az országnak „maximalizálnia kell befolyását” az Európai Unióban, és három intézkedést is felvázoltak, amelyet a kormánynak meg kell lépnie. Többek között egy „népszavazási zárt” kívánnak bevezetni és törvénybe foglalni a népszavazást, mielőtt bármilyen hatásköröket átruháznának Brüsszelre. Ezt a megoldást egyébként korábban már Nagy-Britannia és Dánia is bevezette, a vezetők pedig úgy vélik, hogy a mechanizmus biztosítékot nyújtana Brüsszel hatalomátvételi kísérleteivel szemben.

„Már csak a tudat, hogy a döntéseket a polgárok elé terjesztenénk, lassítaná Brüsszel visszaélését a hatalmával”jelentették ki.

Elmondásaik alapján a svéd kormánynak továbbá meg kell tennie a szükséges előkészületeket az Európai Unióból való kilépésre, hogy készen álljon arra az esetre, ha a döntés életbe lépne. Ki kell képezniük egy olyan köztisztiviselői kört, akik rendelkeznek a tárgyalásokhoz szükséges szakértelemmel, és meg kell vizsgálniuk, „hogyan lehetett volna a Brexitet jobban végrehajtani”.

“Ahhoz, hogy a felkészültség hiteles legyen, el kell távolítani az alkotmányból azokat az írásokat, amelyek szerint Svédország az EU tagja. Minél jobban felkészülünk a kilépésre, annál többet nyerünk a jövőbeli tárgyalásokon” – tették hozzá. A jobboldali párt vezetője mindemellett vizsgálatot indítana arról, hogyan lehetne enyhíteni az ország EU-tagságának negatív aspektusait.

Akesson pártja már hosszú idők óta szorgalmazza Svédország kilépését az Európai Unióból, jelenleg azonban a közvélemény nem támogatja a döntését. Érdekes viszont, hogy a párt 2018-ban hivatalosan lemondott a Swexit támogatásáról, hogy nagyobb választói támogatást szerezzen. A stratégia kifejezetten sikeres volt, a tavalyi parlamenti választásokon ugyanis a szavazatok 20,5 százalékát megszerezte.

Kapcsolódó cikkeink: 

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek