Újabb kínai tartományban állították le a bitcoin bányászatot

2021 brutális év volt a kínai kriptobányászok számára. A tartományi kormányok sorra zárják be a bányászatokat, most egy újabb kínai tartomány lépett fel a kriptobányászattal szemben, az ország kripto jövője borúsnak tűnik.

Anhui a hatodik tartomány Kínában, amely a helyi jelentések szerint beszünteti a bitcoin bányászatot.

A múlt hónapban a bányászok körében igencsak népszerűen Szecsuán tartományban lévő Ya’an városának bányászgépeit kapcsolták le. Anhui azonban most az energiahiányra hivatkozott, mint a leállás legfőbb oka.

A régió kormányzata szerint a kriptopénz bányászat iszonyatosan sok energiát emészt fel, ezért mielőbb le kell azt állítani.

Irán májusban szintén betiltotta a bitcoin bányászatot, mivel az ország a nyári hónapokban a bányászat nélkül is gyakran szenved az áramszünetektől. Ezt a tilalmat szeptemberben állítólag feloldják. Ugyanez azonban nem mondható el az anhui-i leállásra.

A tiltás Anhui-ban valószínűleg végleges lesz, tekintettel a kormány májusban tett átfogó bejelentésére. Akkor a kínai államtanács a bitcoin bányászatot azon pénzügyi kockázatok listájára vette fel, amelyeket szorosan nyomon kíván követni. A felhatalmazás számos más tartományban, köztük Belső-Mongóliában, Hszincsiangban, Csinghajban, Jünnanban és a szecsuáni Ya’an városában is bányászatok bezárásához vezetett.

Több tartomány már régóta a bitcoin bányászat melegágya, hiszen a villamosenergia olcsó és rengeteg többlet van belőle az esős időszakoknak és a kiválóan működő vízerőműveknek köszönhetően.

Az anhui-i és az öt másik tartomány tiltása között azonban van egy kis különbség.

A kezdeti tilalmakról szóló jelentések Kína környezetbarát országként való megítélésének fenntartása körül forogtak. A bitcoin bányászat, amely hírhedt a nagy szén-dioxid-kibocsátásáról – különösen az olyan szénben gazdag tartományokban, mint Belső-Mongólia -, ellentétes ezzel az imázzsal, ezért el kell mielőbb takarítani az útból.

Anhui viszont valóban komoly energiahiánnyal küszködik. Ez pedig valós és érthető indok a bányászgépek lekapcsolásakor, nem pedig csak egy újabb kormányzati lózung.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük