Iránban az erőművek is foglalkozhatnak bitcoin bányászattal

A közel-keleti ország úgy döntött engedélyezi az erőművei számára azt, hogy nagyszabású bitcoin bányászati csomópontokat hozzanak létre és lássanak el energiával. Mindössze néhány kitételnek kell megfelelniük.

Az Irna News helyi hírlap szerint Irán lehetővé tette az ország legnagyobb erőmű üzemeltetőinek, hogy nagy, bitcoin bányászati ​​egységeket telepítsenek és üzemeltessenek. Mostafa Rajabi Mashhadi, az iráni nemzeti villamosenergia-testület és a Tavanir irányító testület helyettes igazgatója kijelentette, hogy az erőművek bitcoin bányászati ​​létesítményeket működtethetnek három feltétel teljesülése esetén. Meg kell felelniük a rendeletben előírtaknak, rendelkezniük kell a kriptovaluta bányászatához szükséges hatósági engedélyekkel, és nem használhatnak állam által támogatott villámosenergiát. Irán ezen döntésével a gazdaság újraindítását és az ország növekedési pályára állítását reméli. Mashhadi ugyanakkor azt is kiemelte, hogy csak akkor engedélyezik a bányászatot, ha az iráni állampolgárokat nem hozza semmilyen tekintetben hátrányos helyzetbe.

“Most ebben a helyzetben, amikor a villamosenergia-ellátás rendkívül fontos a lakosság számára, nem engedhetjük meg, hogy azok, akik a mezőgazdasági és ipari ágazatban előírt tarifákkal visszaélnek, 9000 dollárt meghaladó bitcoint bányásszanak,” mondta.

Majd hozzátette, hogy Iránban elképesztően olcsó a villamosenergia, amely hihetetlenül fontos a bitcoin bányászok számára. A bányászok ugyanis az olcsó energiát és a hűvös éghajlatot keresik, hiszen így tudják profitjukat maximalizálni. Az első bitcoin bányászatra irányuló kérelmek már be is érkeztek. A villamosenergia-bizottság szóvivője azt nyilatkozta, hogy már több mint 14 ajánlatot kaptak. Valamennyien 300 megawatt feletti teljesítményt kértek, ami megegyezik három iráni tartomány fogyasztásával.

Mashhadi kijelentette, hogy a legális bányászatot támogatják, az illegális bányászoknak viszont komoly jogi következményekkel kell szembenézniük. Emellett 10 millió rial (240 dollár) büntetést kell fizetnie annak, akik engedély nélkül mégis bányászik. A bitcoin bányászat potenciális áldás lehet Irán számára. Mivel az Egyesült Államok szankciói miatt a gazdasági romokban van, kénytelen az ország alternatívák után nézni. 2019-ben az iráni miniszter azt nyilatkozta, hogy a bitcoin bányászat évente több mint 8,5 milliárd dollárt hoz a konyhára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük