Újabb milliárdos nemzet országában tért vissza a Binance

A Binance megkapta a hatósági jóváhagyást az indiai visszatéréshez.

Újraindul a Binance India

A Binance és a KuCoin mellett több más platform is megkapta az értesítést tavaly decemberben az indiai pénzügyi felügyelettől. Akkor a hatóság mindenkit felszólított, hogy a működésük nem felelt meg a helyi jogszabályoknak. Majd idén januárban be is tiltották azoknak a tőzsdéknek az internetes elérhetőségét, amelyek nem rendelkeztek megfelelő engedélyekkel.

A globális kriptovaluta tőzsde mostanra tudott minden papírt beszerezni, ahhoz, hogy engedélyt kapjon. Ez az engedély biztosítja, hogy szolgáltatásait Indiában is legálisan kínálhatja az ügyfeleknek a Binance. Ehhez a Financial Intelligence Unit (FIU) nevű indiai pénzügyi szabályozó hatóságtól kellett hivatalos engedélyt kérnie.

A Binance az engedélyt a KuCoin után szerezte meg. Így a Binance India lett a második off-shore kriptotőzsde, amelyre a szabályozó hatóság rábólintott a közelmúltban.

A CoinDeskben megjelent jelentés szerint Vivek Agarwal, a FIU vezetője azt mondta, hogy a Binance bejegyzett szervezetté vált az országban.

Több, mint 10 kriptotőzsde működését függesztették fel korábban Indiában

A Binance és a KuCoin azon közel tucat külföldi kriptotőzsde közé tartozott, amelyek 2023 decemberében értesítést kaptak, hogy nem felelnek meg az ország törvényeinek. Az indiai pénzügyminisztérium az értesítést követő 15 napon belül felszólította informatikai osztályát, hogy blokkolja az URL-eket. Emellett a mobilalkalmazások hozzáférését letiltotta a kriptoplatformokhoz Indiában.

A Huobi, a Kraken, a Gate.io, a Bittrex, a Bitstamp, a MEXC Global és a Bitfinex is megkapta ezt a hatósági értesítést.

A tilalmat követően több kriptoplatform együttműködött az indiai szabályozó testülettel annak érdekében, hogy megszerezzék a FIU engedélyét, és szolgáltatásaikat indiai ügyfeleknek kínálják. Azonban, míg a KuCoinnak és a Binance-nek sikerült visszatalálnia az india ügyfelekhez, addig az olyanok, mint az OKX és a BitStamp, egyszerűen bezárták szolgáltatásaikat az országban. Ez nem lehett könnyű döntés, hiszen egy 1 milliárd fős piacról beszélünk, ahonnan egyik pillanatról a másikra ki kellett vonulni.

Bár a FIU regisztrációs jelentése csak ma jelent meg, korábban már lehetett sejteni, hogy a Binance valószínűleg visszatér majd Indiába. Hiszen nem rég 2 millió dolláros bírságot fizetett az előírások be nem tartása miatt.

India megadóztatta a kriptopénzeket

Miután India tetemes, 30%-os adót vetett ki a kriptovalutákból származó nyereségre, és 1%-os forrásadó-levonást vetett ki minden kripto-tranzakcióra, sok indiai befektető külföldi kriptotőzsdékre menekítette vagyonán azért, hogy megkerülje az új adórendszert. A tőkekivonás csúcsán állítólag a Binance tőzsdén zajlott az indiai kereskedés 90%-a.

Annak ellenére, hogy virágzó kriptopiaca van, és a legtöbb nagyobb kriptotőzsde meg akarja vetni lábát az országban, a szabályozás hiánya miatt egyre kevésbé kedvelt piac a kriptoszolgáltatók részére. A kripto-kereskedők és a kriptoközpontú vállalkozások nagy része külföldre költözött az utóbbi időben, míg a megmaradt néhány kriptotőzsde továbbra is küzd a befektetői bizalom elnyeréséért, ami meglehetősen nehéz a banki lehetőségek hiánya miatt.