Újabb ország áll a bitcoin fizetőeszközként való elfogadásának küszöbén

Salvador és a Közép-afrikai Köztársaság lépése után, Panama nemzetgyűlése csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely a kriptopénzek fizetőeszközként történő használatára szabályozást hoz a köztársaságban.

Ha a nemzetgyűlés elnöke, Laurentino Cortizo jóváhagyja a törvényjavaslatot, akkor a magán- és állami vállalatok szabadon használhatják a digitális eszközöket, utat nyitva a kriptókban történő adófizetésnek is. Ugyanakkor szakértők arra figyelmeztetik a törvényhozást, hogy a digitális eszközök mindennapi használata komoly problémákat okozhat az ország pénzügyi átláthatóságát illetően.

“A szóban forgó törvényjavaslat szélesebb körű jogszabályokat tartalmaz, mint Salvador alkalmazott intézkedései, amelyek 2021 júniusában a bitcoint törvényes fizetőeszközzé tették” – mondta Gabriel Silva, a törvényjavaslat előterjesztője és független törvényhozó. “A jogszabály szélesebb körű, mint a Salvador által elfogadott intézkedések, amelyek tavaly törvényes fizetőeszközzé tették a bitcoint”.

Hozzátette:

“Sokféle kriptoeszköz, például műtárgyak megjelenését látjuk. Ezért nem akartunk csak a kriptovalutákra szorítkozni.”

A törvényjavaslat nemcsak a kriptovaluták kereskedelmére, használatára és a digitális értékpapírok kibocsátására is kiterjed, hanem a nemesfémek tokenizálására is kiterjed.

Megjelentek azonnal a törvényjavaslat ellenzői is

Panama jelenleg az Európai Unió listáján az egyik legismertebb adóparadicsomként szerepel. Tekintettel erre, a K&B Family Office befektetési tanácsadó cég vezérigazgatója, Romain Dromard bírálta a kriptopénzeket támogató törvényjavaslatot, mondván, hogy a kriptók nem tennék lehetővé, hogy az állam megőrizze a pénzügyi átláthatóságot.

Kijelentette:

“Panama már így is rossz helyzetben van, és ezek a fizetési módok megkerülik azokat az átvilágítási folyamatokat, amelyeket a nemzetközi szervezetek Panamától kérnek.”

Mielőtt a törvényjavaslat Laurentino Cortizo elnökhöz kerülne végső aláírásra, a közgyűlés 38 tagja már megszavazta a törvényjavaslatot, két tartózkodás mellett. Figyelemre méltó, hogy senki sem szavazott ellene.

Panamában minden negyedik embernek van bankszámlája, miközben az országban szinte mindenhol elérhető az internet. Jose Fabrega, a CryptoSPA blokklánc- és kriptoszolgáltatótól azt mondta, hogy a törvényjavaslat együttműködőbbé teheti a bankokat, amelyek eddig főként megakadályozták a kriptovaluták használatát.

Míg Dromard a K&B-től rámutatott, hogy a hagyományos vállalatoknak akár évekbe is telhet, hogy a blokklánc technológiát használják, a bankok szerepe pedig egyelőre nem egyértelmű. Ráadásul szerinte a kis- és középvállalkozásoknak a kriptovaluták rendkívül volatilis jellege miatt nem lenne szabad átállniuk a használatára.