Újabb ország keveredhet az ukrán-orosz háborúba, merre is tartunk?

Egyre feszültebb a helyzet egész Európában. Litvánia kiverte a biztosítékot az oroszoknál, már megérkezett az orosz fenyegetés.

A hétvégén valószínűleg a négy hónapja tartó ukrán háború egyik legkellemetlenebb eseménye történt, ami akár komoly fordulatot is hozhat a háborúba, na nem pozitív irányban.

A balti EU/NATO-tag Litvánia tilalmat rendelt el az Oroszország Kalinyingrádi exklávéjába irányuló vasúti tranzitárukra (szén, technológiai, építőanyagok, fémek). Amint a hatóságok bejelentették az intézkedést, azonnal pánikvásárlás tört ki a Kalinyingrádi területen, amely egy orosz szuverén terület a Balti-tenger partján, Litvánia és Lengyelország között. Mivel az exklávé a két ország közé szorult, így az Oroszországból történő bárminemű szállításhoz az EU-szomszédokon keresztül kell áthaladni.

Anton Aljhanov, a mintegy egymillió lakosú orosz terület kormányzója (Kalinyingrád városában közel 450 ezren élnek, a külvárosi részekkel együtt pedig összesen 800 ezren) nyugalomra intett mindenkit, és azt mondta, hogy két hajó már közlekedik Kalinyingrád és Szentpétervár között, és az év végéig további hét hajó áll majd szolgálatba, amelyek az összes árut elfogják tudni juttatni a területre. A politikus szavai azonban nem nyugtatták meg a helyieket, akik megrohamozták a boltokat és mindent vittek, ami mozdítható.

Orosz tisztviselők és a média már régóta figyelmeztetett Kalinyingrád “blokádjára” a Vilniusból érkező bejelentés azonban belerondított egy három évtizede érvényben lévő szerződésbe. A litván tranzittilalom életbe lépése előtt az állami vasúttársaság állítólag az Európai Bizottságtól várta a végső szót annak végrehajtásáról.

Korábban Mantas Adomenas litván külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a minisztérium “az Európai Bizottságtól várja a választ az európai szankcióknak a kalinyingrádi árutranzitra való alkalmazásáról”.

Brüsszel úgy rendelkezett, hogy a szankciókkal sújtott áruk szállítását akkor is meg kell akadályozni, ha azok Oroszország egyik részéből egy másikba, de az EU területén keresztül haladnak.

Moszkva szemében ez egyenlő azzal, hogy gazdasági ostrom alá veszik Oroszország szuverén területének egy részét és közel egymillió állampolgárát. Amikor az EU április elején, a legutóbbi nagy szankciócsomag részeként először javasolta az áruforgalom blokkolást, a Kreml tisztviselői figyelmeztették az EU-t, hogy ennek nem lesz jó vége.

Az orosz TASZSZ április 6-i nyilatkozata szerint az állami duma egyik tisztviselője kijelentette, hogy ha a Nyugat blokkolja a Kalinyingrádba tartó áruszállítást, akkor Moszkva fenyegetéseit beváltja. A tisztviselő szerint ez egyelőre csak egy játszadozás az Unió részéről, amit ha komoly gondol az EU, akkor Oroszország át fogja törni a blokádot.

“Ha el akarnak menni odáig, hogy rávegyenek minket a blokád megtörésére, hogy megmentsük az ott élő népünk életét, akkor ezt meg tudjuk tenni” – mondta Dzsabarov a parlamenti újságnak (Parlamentskaja Gazeta) adott videóinterjúban.

Reményét fejezte ki azonban, hogy a Nyugatnak “lesz elég esze ahhoz, hogy ez ellen döntsön”.

Kalinyingrádi kormányzója a litván döntésre válaszul már felszólította az orosz szövetségi hatóságokat, hogy a tranzittilalom nyomán készítsenek elő megtorló intézkedéseket Litvánia ellen.

“Ezek a lépések törvénytelenek, és messzemenő következményekkel járhatnak Litvánia és az Európai Unió számára. Különösen az EU bővítéséről szóló közös nyilatkozatból szeretnék idézni néhány bekezdést, utalva a nemzetközi megállapodásokra, azokra a dokumentumokra, amelyekhez mind az Európai Közösség, mind az Orosz Föderáció csatlakozott” – mondta Alikhanov.

A két ország közti megállapodás a kukában végezte

Emellett idézett egy feltételt, amely Litvánia 2004-es EU-csatlakozásának része volt. Eszerint a balti állam “a gyakorlatban alkalmazni fogja az áruk, köztük az energia szabad tranzitjának elvét a kalinyingrádi régió és Oroszország többi területe között”.

Az orosz külügyminisztérium nemrég reagált Litvánia blokádjára, amellyel kapcsolatban azt írták, hogy “nyíltan ellenségesnek” tartják a “provokatív intézkedéseket”, és figyelmeztettek, hogy a Kreml lépéseket tehet “nemzeti érdekei védelmében”.

“Ha a közeljövőben nem áll helyre teljes mértékben a Kalinyingrádi terület és az Orosz Föderáció többi területe közötti, Litvánián keresztül történő árutranzit, akkor Oroszország fenntartja a jogot, hogy nemzeti érdekei védelmében lépéseket tegyen” – áll a közleményben.

“A helyzet több mint súlyos, és nagyon mélyreható elemzést igényel, mielőtt bármilyen intézkedést és döntést megfogalmaznánk” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a sajtónak adott nyilatkozatában.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter azzal védekezett, hogy ők csupán az EU által elrendelt szankcióknak tesznek eleget, és azokat “az Európai Bizottsággal való konzultációt követően és annak iránymutatásai szerint” hozták meg.

Anton Alikhanov kalinyingrádi kormányzó szerint a pénteken megerősített tilalom az összes behozatal nagyjából 50 százalékát érinti.