Újabb szankció: 7 orosz bankot zár ki az Európai Unió a SWIFT rendszerből

Az Európai Unió szerdán megszavazta hét orosz bank kizárását a SWIFT-ből, a globális fizetési rendszerből. Az EU azt is vizsgálja, hogy Oroszország mennyire tudja megkerülni a szankciókat a kriptovaluták használatával.

“2022. március 12-től tilos a pénzügyi adatok megosztására szolgáló speciális üzenetküldő szolgáltatásokat nyújtani a meghatározott bankoknak.” – közölte a szervezet a hivatalos lapjában.

A hét kizárt bank közé tartozik a VTB, a VEB, az Otkritie FC, a Novikombank, a Promsvyazbank, a Rossiya Bank, valamint a Sovcombank. A Reuters jelentése szerint egy uniós képviselő szerdán azt mondta, az Európai Bizottság folyamatosan ellenőrzi, hogy a bankok milyen mértékben tudják a kriptót az Oroszország ellen az ukrajnai invázió óta bevezetett szankciók kijátszására használni.

A rubel és a bitcoin közötti kereskedési volumen rekordmagasságra emelkedett hétfőn, miután az orosz valuta árfolyama mélyrepülésbe kezdett. Ahogy arról beszámoltunk, Oroszországban már 57 ezer dollárt kell fizetni egyetlen bitcoinért, annak ellenére, hogy a bitcoin árfolyama a cikk írásakor 43 718 dollár. Egyébként hasonló tendenciák voltak megfigyelhetők a rubel és a világ legnagyobb stabilcoinja, a tether (USDT) között is.

Ellenáll a nemzetközi nyomásnak a Binance, nem fognak számlákat befagyasztani

Az orosz állampolgárok tranzakcióinak nagy része a Binance kriptotőzsdén keresztül történik, mondta a Kaiko kriptokutató cég egyik elemzője a CoinDesknek.

A Binance nemrég bejelentette, hogy nem fogja az orosz felhasználók számláit befagyasztani, mivel nem szeretne ártatlan embereket szankciókkal büntetni. “Ha egyoldalúan úgy döntenénk, hogy blokkoljuk az emberek kriptóhoz való hozzáférését, akkor az szembemenne azzal, amiért a kriptó létezik.” – áll a kriptotőzsde hétfői jelentésében. Ennek ellenére a Binance azt ígérte, hogy lépéseket fog tenni azon személyek ellen, akik ellen a többi szervezet szankciókat szabott ki.