Már nem csak a videókártyákat, hanem a processzorokat is viszik a kriptobányászok?!

Az AMD Ryzen 9 7950X CPU-ja népszerű bányászati lehetőséggé vált. Több profitot termel, mint a leggyorsabb GPU-k, ahogy a kriptománia ismét egyre jobban erősödik.

Kriptobányász hardver lehetőségék

Egyes CPU-k életképesebbek, már mint a GPU-k bizonyos bányászati algoritmusokban, ahogy a kriptopiac főnixként születik újjá – és nem mellesleg a Bitcoin árfolyama BTC Price BTC Price 70 ezer dollár fölé emelkedett.

Nem ez az első alkalom, hogy a processzor alapú kriptobányászat népszerűbbé válik. De a Bitcoin közelmúltbeli növekedésével, amely az árfolyam 60 000 dollár, majd 70 000 dollár fölé emelte, úgy tűnik, visszahozta a kriptobányász őrületet is. Ez pedig odavezet, hogy az emberek leporolják régi kriptobányász hardvereiket, és újra bekapcsolják őket, hogy kibányásszák a digitális aranyat.

Nő a kereslet egy specifikus AMD processzor iránt

A helyzet az AMD Ryzen 7000 CPU-i iránti kereslet növekedéséhez is vezetett. Bizonyos pénznemek, például a Qubic, amely az AVX2 vagy az AVX512 protokollt használja, jól tud támaszkodni, a Zen 4 architektúrájára. Ráadásul ez az egyetlen széles körben elérhető opció most. Az Intel lemondott az AVX512 támogatásáról. Ugyanis az Alder Lake processzort annak ellenére használták “túrásra”, hogy blokkolták a kriptobányászat lehetőségét hardveres szinten. Ugyanis az ügyfelek Core CPU-kat vásároltak a többe kerülő Xeon chipek helyett és ez nem tetszett a menedzsmentnek.

Korábban az AMD CPU-it használták a Raptoreum bányászati algoritmusaihoz. Ezek kihasználták a Ryzen & Threadripper chipeken található nagyobb L3 gyorsítótárakat, különösen a 3D V-Cache részeket, amelyekben igazán nagy gyorsítótárkészletek vannak a chipek tetején.

Itt vannak a jelenleg versenyképes otthoni bányászati lehetőségek

Ha a jelenlegi bányászati nyereségrátákat megvizsgálva, a Qubic (QBIC) érme körülbelül 3 USD bányászati hasznot termel 24 óra alatt, amely magában foglalja a 170 W-os táp áramköltségét is. Tekintettel arra a magas hatékonyságra, amelyet az AMD Zen 4 CPU-i kínálnak, és azt a képességüket, hogy ugyanolyan vagy nagyon hasonló teljesítményt nyújtanak 65-100 W-ra csökkentett energiabefektetés mellett, életképes megoldást nyújt ezekhez az algoritmusokhoz.

Az AMD Ryzen 9 7950X CPU-kkal majdnem kétszer akkora nyereséget lehet termelni a kriptobányászatban, mint az oly népszerű NVIDIA GeForce RTX 4090 GPU használatával. Ezutóbbi 1,7–1,9 USD közötti maximális profitot kínál olyan altcoinokban, mint a PYI és a NEX. A GPU maximális fogyasztása 450 W, ráadásul 3,5-szer magasabb az ára is (559 USD vs 2000 USD).

Viszik a processzorokat is, mint korábban a videókártyákat

Az AMD Ryzen 7000 CPU-i iránti megnövekedett kereslet, beleértve a Ryzen 9 7950X-et is, átmeneti chiphiányhoz vezetett az amerikai piacon. Más piacok is érintettek, bár jelenleg nem annyira, mint a tengerentúlon. A kriptoőrület mostanában kezd csak felerősödni, így ahogy egyre többen felfigyelnek a lehetőségre, egyre nagyobb hiányra számíthatunk ezeknek a chipeknek a piacán.

Továbbá, ha több bányászati algoritmus használja ki az AVX512 protokollt, akkor úgy tűnik, az AMD Zen 5 CPU ellátásában is fennakadások lehetnek. A Kepler_L2 jelentése szerint a következő generációs AMD chip architektúra kétszer akkora teljesítményt nyújthat majd, mint a Zen 4 AVX512. És ez bizony komoly előnyt jelent majd a kriptobányászatban is.

Az AMD Zen 5 processzorok várhatóan még ebben az évben megjelennek a Ryzen asztali és laptop kínálatában, így elképzelhető, hogy az AMD az NVIDIA-hoz hasonló hash korlátozást fog bevezetni a CPU-iban, hogy megbirkózzanak a fogyasztói chipek iránti megnövekedett kereslettel. Bár az AMD korábban nem avatkozott be a termékei használatába, kérdés, hogy ez meddig marad így.