Bitcoin bányászati szójegyzék kezdőknek – minden, amit tudni kell

Mai cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb fogalmakat, definíciókat és hozzá tartozó magyarázatokat a Bitcoin bányászati szaknyelv megértéséhez.

 • ASIC (alkalmazásspecifikus integrált áramkör): Egy speciális felhasználásra tervezett számítógépes chip. A Bitcoin bányászat esetében az ASIC bányászgépek a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban számítják ki az SHA-256 algoritmust, és így más bányászokkal versenyeznek a blokkok megoldása érdekében.
 • Blokk: A Bitcoin blokklánc egy egyedi egysége. Minden blokk tartalmazza többek között az előző blokk hash-jét, a tranzakciókat és egy nonce-nek nevezett értéket.
 • Blokkfejléc: A Bitcoin-blokkban szereplő metaadatok, amelyek az adott blokk összefoglalójaként szolgálnak. Tartalmazza a blokk magasságát, hash-jét, időbélyegét, Merkle-gyökerét, nehézségét és nonce-ét, valamint az előző blokk hash-jét.
 • Blokk magassága: A blokkok száma az első blokkhoz, azaz a genesis blokkhoz képest.
 • Blokkjutalom: Az a jutalom, amelyet a bányászok kapnak egy Bitcoin blokk sikeres kibányászásáért.
 • Nehézségi kiigazítás: Egy automatikus rendszer, amely 2016 blokkonként módosítja a Bitcoin blokkmegoldási nehézséget. A kiigazítási időszakok általában két hétig tartanak, attól függően, hogy hány bányász versenyez a blokkok megoldására egy adott időpontban. Ha a blokkmegoldási idő a két hét átlagában 10 perc felett vagy alatt van, az algoritmus módosítja a nehézségi szintet.
 • Epocha: A felezési ciklusok közötti négyéves időszak elnevezése, amikor a bányászati jutalmak a felére csökkennek.
 • Hash: A bányász által a kriptográfiai algoritmus megoldásához benyújtott beadvány, amellyel a Bitcoin-jutalom megszerezhető. Betűk és számok keverékét tartalmazza.
 • Hashráta: A Bitcoin-hálózat teljes számítási teljesítményének mértékegysége. Minél magasabb a hálózat hashrátája, annál nehezebb a rossz szereplők számára, hogy olyan módszerekkel támadják meg a blokkláncot, mint például az 51%-os támadás. Összehasonlításképpen: amikor a hálózat elérte a 10 terahash/másodperc (TH/s) hashráta értéket, akkor másodpercenként 10 billió számítást tudott elvégezni.

Bitcoin bányászat

 • Felezés: A Bitcoin blokkjutalom előre programozott felezése, amely 210 000 blokkonként (nagyjából négyévente) történik meg. Ez csökkenti a forgalomban lévő Bitcoin mennyiségét, miközben növeli a coin iránti keresletet.
 • Mempool: A Bitcoin node-okon belüli, még meg nem erősített tranzakciók “várakozási zónája”. A mempool-ban várakozó tranzakciók arra várnak, hogy egy bányász felvegye, és a többi node által végzett ellenőrzést követően beillessze a blokkba.
 • Merkle-fa: A blokkok méretét csökkentő kriptográfiai fa. Lényegében egy zip meghajtó, amely “lemetszi” a fájlt, mint a fa leveleit szokás, hogy a fa kevésbé legyen terebélyes. Amikor a Bitcoin-felhasználók tranzakciót hajtanak végre, kapnak egy numerikus címkét, amelyet a Merkle-fa alsó rétegébe illesztenek. A Merkle-fa mindezeket egy tömörített csomagba gyűjti, amely a fa teteje, az úgynevezett gyökér (root) hash. A gyökér hash, amely tartalmazza az alatta lévő összes tranzakciót, kombinálódik az előző hash-sel, majd összekeveredik a nonce-sel, és így jön létre a blokkfejléc.
 • Bányászat: Az a folyamat, amelynek során speciális számítógépes hardvert (ASIC-bányászgépeket) használnak a Bitcoin-hálózaton a Bitcoin-tranzakciók érvényesítésére. Ennek a tevékenységnek a jutalmaként a bányászok díjat kapnak az általuk megerősített tranzakciókért. Emellett az általuk megoldott minden egyes kibányászott blokk után Bitcoinban részesülnek blokkjutalomként.
 • Bányászati pool: A bányászok egy csoportot alkotnak, és megosztják egymás között a jutalmat, amikor bármelyikük kibányászik egy blokkot.
 • Nonce: Egy 32 bites mező a Bitcoin-blokkban, amelynek értékét a bányászok addig módosítják, amíg el nem érik az aktuális cél hash-értékkel megegyező vagy annál kisebb hash-értéket.
 • SHA-256: Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által kifejlesztett kriptográfiai hash-függvények készlete, amelyet később a Bitcoin-bányászatban alkalmaztak a hálózaton zajló tranzakciók biztosítására. Röviden tehát ez a bányászok által megoldandó algoritmikus.
 • Terahash per másodperc: A bányászok által másodpercenként elvégezhető hash-ok száma, billiónyi hash-ban kifejezve.