Ukrajna börtönbüntetést ad azért, ha valaki nem vallja be kriptovalutáit

Ukrajna az elmúlt napokban, hetekben elég sűrűn szerepel a magyar sajtóban (is), főleg az Oroszországgal fennálló egyre súlyosabb konfliktusa folytán. De amúgy sem könnyű a magyar határ túloldalán az élet. Hiszen hallani újraindult sorozásokról, megroggyant gazdaságról és így tovább. Ilyen helyzetekben pedig nem meglepő, hogy sokan olyan decentralizált befektetési formák után néznek, amelyek biztonságban vannak a külső és állami befolyástól. Viszont egy ideje a kormány és a hatóságok nagyon keményen lépnek fel a kriptovalutás befektetések vonatkozásában.

Ukrajna tovább szigorít a kriptovalutás megtakarításokkal kapcsolatban

Egy nemrégiben az ukrán parlament által kiadott hivatalos dokumentumból az derült ki, hogy jóváhagyást kapott egy új törvény. Ez börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik nem vallják be kriptoban lévő megtakarításaikat. A kiadott közlemény és jóváhagyás nem sokkal azután érkezett, hogy egy elemzésből kiderült, az ukrán közszolgák állítólagosan nem igazán akarták bevallani kriptomegtakarításaikat. A parlamentben 283 szavazattal átment javaslat komoly bírságot és börtönbüntetést helyez kilátásba azokkal szemben, akik nem teljesítik bevallási kötelezettségeiket. Azokkal szemben járhatnak el a hatóságok, akik 4050 dollárnál nagyobb, be nem vallott kriptos megtakarítással rendelkeznek. Ez úgy hozzávetőleg 1,2 millió forint, tehát elég alacsony a limit ahhoz, hogy az egyszerű magánszemélyeket is érintse.

A börtönbüntetés mértéke akár 2 év is lehet, ráadásul a minimum bírság összege egy ilyen esetben megközelíti az 50 millió forintot. És a törvény egyértelműen taglalja azt is, hogy a hibára való hivatkozás vagy a bevallott tévedés sem mentesít a büntetés alól. Maximum a bírói mérlegelés szerint enyhébb büntetésre számíthat az illető. A törvényt ugyan most jóváhagyta a parlament, de a szabályoknak megfelelően visszakerül most az érintett bizottsághoz egy újabb átolvasásra. Csak ezután lesz véglegesen törvény lesz a javaslatból. Amúgy nemrégiben a Bitcoin.com mutatott be egy olyan dokumentumot, amelyből kiderült, hogy az ukrán köztisztviselők egy milliárd dollár körüli összeget tartanak bitcoinban. Ukrajna vonatkozásában a korrupcióellenes ügynökség foglalkozik az állami tisztviselők átvilágításával. Vezetőjük szerint idén eddig már 250 ellenőrzést tartottak köztisztviselőknél kriptovalutákat keresve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.