3 éven belül Ukrajna teljesen legalizálja a kriptovalutákat

Kijevben új közpolitikát vezet be a kormány, melynek szerves részét alkotja a kriptovaluták legalizálása és a pénzügyi-technológiai szektor szabályozása. Bár a folyamat akár 3 évet is igénybe vehet, de a végeredmény sokat jelenthet a kriptovaluták számára: a jövőben elismert és szabályszerű részét alkothatják az ukrán gazdaságnak.

Új ICO (elsődleges token kibocsátás) és okos szerződés szabályozás

Maga a folyamat két fő részből fog állni. Először a kriptovaluták és kereskedési platformok jogi státuszát kell meghatározniuk még 2019 előtt, majd az ukrán kormány a piacot és a jövőbeli trendeket tervezi feltérképezni, hogy utána megfelelő javaslatokkal álljanak elő a teljes szektor szabályozására.

A második lépés pedig főként abból áll majd, hogy a kriptovalutákat az ún. “elsődleges pénzügyi monitoring tárgyai” kategóriába sorolják be. Ez az a státusz ugyanis, amit általában olyan pénzügyi intézmények kapnak meg mint a hagyományos kereskedelmi bankok és a biztosító társaságok.

Míg pedig mindezek zajlanak, az ukrán jogalkotók már azon fognak dolgozni, hogy jogi szabályozásokat hozzanak az ICO-kra, tokenekre és az okos szerződések használatára, jelentette a Forklog. Tavaly már több törvényjavaslatot benyújtottak, ezek eddig azonban még semmilyen eredményt nem értek el.

A tavaly őszi első három javaslat fő célja az volt, hogy szabályozzák a digitális coinokat, a kriptovalutákat és a digitális vagyoneszközök által generált profitokat. Ezt követte a múlt hónapban két javaslat különböző ukrán politikai pártoktól, amik adókedvezményt adnának kriptovalutákkal kereskedő vállalatoknak és magánszemélyeknek.

Fő akadály: hozzáférés a banki szolgáltatásokhoz

Az ukrán gazdasági miniszter már nagyon magabiztosan beszélt közleményében arról, hogy egy megfelelő szabályozási rendszer nem csak hogy hozzáférést biztosítana a kriptovállalatoknak a banki szolgáltatásokhoz, de több tőkét is tudnának termelni a szabályozott token eladásokból. Ezeket eddig ugyanis az hátráltatta, hogy a jogi bizonytalanságok miatt a vállalatok egy része az árnyékgazdaságban munkálkodott.

Az új stratégia elkészítői abban reménykednek, hogy a szabályozások egyre több külföldi befektetőt fognak az országba csábítani, és ezzel ösztönzi majd a digitális gazdaság fejlődését az országban. Az elmúlt két évben ugyanis az ukrán vállalatok több mint 100 millió dollárt gyűjtöttek ICO-kon keresztül, és a kriptovaluta bányászat évente szintén több mint 100 millió dollárt állít elő. A kriptovaluta kereskedelem mértéke pedig naponta a több mint 2 millió dollár értékű ukrán hrivnyát is meghaladja. Már csak hab a tortán, hogy a Gazdasági Fejlődés Minisztériuma szerint Ukrajna a top 10-es listára is bekerült a világon a kriptovaluta felhasználók számát tekintve.

A minisztérium javaslata már a második idén, ami egy átfogó szabályrendszer kialakítását szorgalmazza a kriptovaluta piacon. Júliusban ugyanis a Pénzügyi Stabilitási Tanács hagyott jóvá egy alternatív elképzelést ezzel kapcsolatban, miután januárban pedig a Nemzeti Biztonsági Tanács kezdeményezte egy csoport kialakítását, amely célja nem más mint a javaslatok összesítése és véglegesítése. A mostani új dokumentumot az ukrán kormánynak kell majd jóvá hagynia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.