Az UPS blokkláncot használ a globális szállítási adatok rögzítésére

Az UPS amerikai csomagküldő szolgálat új szabadalma blokkláncot használ az elosztott rendszerének részeként a csomagok világméretű elosztására.

Az U.S. Patent and Trademark Office (USPTO) szabadalmi hivatal által augusztus 16-án bejelentett patent jobban rávilágít a vállalat jövőre vonatkozó csomagküldési víziójára, melyben láthatóan a blokkláncok is szerepet fognak kapnak.

A szabadalom címe “Autonóm szolgáltatás választó rendszer és elosztott szállítmányozási adatbázis(ok)” és lényege, hogy különböző típusú adatokat tárol az elosztott főkönyvi hálózaton mibe beletartozik a csomag célállomása, mozgása és csomagküldésre vonatkozó menetrendje.

Az UPS érdeklődése az elosztott főkönyvek iránt nem újkeletű ugyanis még 2017-ben csatlakozott egy szállítmányozás fókuszú blokklánc konzorciumhoz és még az is felmerült, hogy bitcoint is elfogad az egyik csomagtároló szekrény rendszere amit csomagok cseréjére fejlesztettek volna.

Úgy tűnik az UPS nem egy, hanem egyszerre több blokkláncot használ majd a szállítási megrendelések nyomon követésére ahol “mindegyik különböző információkat/adatokat tartalmaz a hozzá tartozó eszköztípusról (pl. szállítási egységek és/vagy hozzárendelt szállítási egységek).”

“Ezáltal bizonyos megvalósítások lehetővé teszik, hogy különállóan nyomon kövessük az első rakományt és az elsőhöz kapcsolt második rakományt, valamint ezáltal különböző szállítmányozási és rakománykezelő szolgáltatásokhoz kapcsolódó okos szerződések kettéválasztott használatát,” írja a vállalat sajtóközleményében.

Az, hogy a vállalat méretéből fakadóan új technológiák irányába kacsintgat, hogy a csomagjait hatékonyabban tudja globálisan szétosztani, nem meglepetés. Múlt évben az UPS több mint 5 milliárd csomagot és dokumentumot kézbesített és az éves bevétele meghaladta az 54 milliárd amerikai dollárt.

(Forrás: CoinDesk)

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük