Egy kibertámadás Németországban emberéletet követelt

Egy német kórházat ért hackertámadás miatt hunyt el egy életveszélyes állapotban lévő beteg, mivel egy távolabbi kórházba kellett szállítani. 

Egyre népszerűek a hackerek körében a zsarolóprogramok, melyekkel pénz követelnek bizonyos intézményektől vagy vállalatoktól azért, hogy bizalmas adataik ismét elérhetővé váljanak. Egy kibertámadás számos kellemetlenséget tud okozni a támadás célpontjának, de most egy ártatlan ember életet vesztette a hackerek miatt.

Szeptember 10-én a németországi Düsseldorfi Egyetemi Kórházat (UKD) ransomware támadás sújtotta. A hackerek a kórház hálózatán egy szoftver sebezhetőséget kihasználva hozzáfértek az intézmény adataihoz. Mivel az informatikai rendszerek leálltak, a kórház megszakította a járóbeteg-és a sürgősségi ellátást. Aki járóbeteg-ellátásra érkezett volna azok időpontját eltolták, a sürgősségi ellátást igénybe vevőket pedig egy távolabbi kórházba irányították át. A német média értesülése szerint a rendőrség felvette a kapcsolatot a támadókkal, akik a váltságdíjat nem is a kórháztól követelték, hanem a Heinrich Heine Egyetemtől. Tehát rossz intézményt hackeltek meg. Amikor a rendőrség közölte a csalókkal, hogy valójában egy kórházra sújtottak le, a támadók visszavonták a váltságdíj iránti igényüket, és megadták az adatok visszafejtéséhez szükséges kulcsot.

A herce-hurcában egy beteg meghalt

A kulcs kézhezvétele után a kórház lassan helyreállította a rendszereket, és arra jutott, hogy az összes bizalmas adat megmaradt. Csakhogy a sürgősségi ellátásra szoruló pácienseket a távoli wuppertali kórházba szállították a mentők. Egy életveszélyes állapotban lévő beteget is oda irányítottak, de mivel egy órával később kapott a támadás miatt ellátást, a beteg elhunyt.

A német ügyészek még vizsgálják az ügyet, de gondatlan emberölés gyanújával nyomozást indítottak ismeretlen tettesek ellen. A betegnek azonnali orvosi ellátásra lett volna szüksége, ehelyett még 32 kilométert autóztatták, ami a páciens elvesztéséhez vezetett.

Sajnos nem ez az első eset, hogy a kibertámadók egészségügyi intézményre vetik ki a hálójukat. Főleg mostanság, a koronavírus-járvány idején több intézmény is arról számolt be, hogy blokkolták rendszereiket a hackerek. A CLOP, a DoppelPaymer, a Maze és a Nefilim ransomware hackerek ugyanakkor kijelentették, hogy nem céloznak meg kórházakat, és ha tévedésből mégis egy egészségügyi intézmény rendszerét bénítják meg, akkor ingyenes dekódolási kulcsot adnak.

A DoppelPaymer azt nyilatkozta, hogy “mindig igyekszünk elkerülni a kórházakat, az idősek otthonát, illetve a 911-et. Ha tévedésből ez mégis megtörténik, akkor ingyen dekódoljuk azt.”

A Netwalker viszont azt mondta, hogy “bár nem kívánunk kórházakat megcélozni, de ha ez véletlenül bekövetkezik, az intézménynek akkor is fizetnie kell a kulcsokért.”

További cikkeink a témában:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.