Mi az a bitcoin? Rövid ismertető

2017-ben nem volt olyan ember, ki ne kérdezte volna meg legalább egyszer, mi is az a bitcoin? Itt vagyunk 2019-ben, a varázsa sokak szemében megkopott, de egy dolog nem változott: forradalmi.

Mi az a bitcoin?

A Bitcoin (rövidítése BTC) a digitális fizetőeszközök egyik formája, amelyet elektronikus úton hoznak létre és tárolnak. A bitcoin decentralizált fizetőeszköz, nincs kibocsátó szervezete és egyetlen kormány, központi bank, szervezet vagy hackercsoport sem képes ellenőrzése alá vonni. Ellentétben az euróval vagy az amerikai dollárral, a bitcoint nem nyomtatják, mivel a bitcoint a bitcoin bányászok számítógépes szoftverei bányásszák matematikai problémák megoldása révén.

A bitcoin 2009-es útnak indulása indított útjára az alternatív pénzügyi szektor, a kriptogazdaság kialakulását és fejlődését.

Miben különbözik a hagyományos fizetőeszközöktől?

Bitcoin segítségével elektronikus úton tudsz termékeket és szolgáltatásokat vásárolni. Ebben az értelemben megegyezik a hagyományos fizetőeszközökkel, hasonlóan a forinttal, euróval vagy svájci frankkal, amelyekkel szintén lehet elektronikus úton tranzakciót lebonyolítani.

A tulajdonsága, amely radikálisan megkülönbözteti a bitcoint a többi fizetőeszköztől, az a tény, hogy decentralizált fizetőeszköz. Egyetlen intézmény sem gyakorol ellenőrzést a bitcoin hálózat felett. Ez sokakat megkönnyebbüléssel tölt el, mivel azt jelenti, hogy egyetlen nagybank se tudja ellenőrizni, felügyelni vagy irányítani.

Miért baj, ha központi szereplők felügyelik a fizetőeszközöket? A történelem számos példát szolgáltat arra, milyen károsak is tudnak lenni a központi szereplők, döntéshozók egy fizetőeszköz árfolyamára. Gondoljuk csak egy elrontott gazdasági program monetáris következményeire, pl. egy elszabadult inflációra, vagy például arra, hogy a bankban őrzött pénzed nem is a Tiéd és a bank, vagy az állam bármikor dönthet úgy, hogy csődbe megy és elveszi tőled az adóssága fedezésére. Volt rá példa rengetegszer a történelem során.

A bitcoin esetében ez soha nem fordulhat elő.

Ki teremtette?

Szatosi Nakamoto szoftverfejlesztő jött ki a bitcoin ötletével 2008 végén és 2009. január 3-án indult a bitcoin hálózat. A működési elvét a fehér könyvében írta le és csak mint matematikai bizonyítékokon alapuló peer-to-peer elektronikus fizetési rendszer jellemezte. Az ötlet, egy központi ellenőrzéstől független, elektronikusan átruházható, többé-kevésbé azonnali és minimális tranzakciós költséggel járó értékőrző és fizetőeszköz létrehozása.

Ki nyomtatja?

Bitcoin érmék

Senki. Ezt a fizetőeszközt egyetlen, az átlagember számára elszámolással nem tartozó, a saját szabályait önkényesen létrehozó központi bank által ellenőrzött, isten háta mögötti nyomda se nyomtatja. A központi bankok, ha úgy tartja kedvük, egyszerűen több pénzt nyomtatnak, azért, hogy a nemzeti adósságot fizetni tudják, amely általában a fizetőeszköz fokozatos elértéktelenedéséhez vezet.

Ehelyett, a bitcoint digitálisan bányássza egy közösség, amelyhez bárki csatlakozhat. A bitcoin bányászat számítógépes kapacitást használ elosztott hálózatokon, amit angolul proof-of-work eljárásnak neveznek.

A hálózat digitális fizetőeszköz tranzakciók feldolgozására is alkalmas, ezért a BTC egy teljes értékű utalási hálózat.

Korlátozott mennyiségű bitcoint lehet bányászni?

Így igaz. A bitcoin protokoll – a szabályrendszer, amely a digitális fizetőeszközt mozgásban tartja – kimondja, hogy maximálisan 21 millió bitcoint lehet bányászni. Ugyanakkor, a bányászott bitcoinokat fel lehet bontani kisebb részegységekre (a legkisebb osztható egység a bitcoin százmilliomodik része és szatosi névre lett keresztelve a feltalálója után).

Mi a bitcoin alapja?

A hagyományos fizetőeszközök értéke a 70-es évekig az aranyhoz volt rögzítve. Majd az Egyesült Államok hirtelen döntése értelmében, és hogy finanszírozni tudja az államadósságát, ami a vietnámi háború hatására csúnyán elszalad, fogta magát és önkényesen felrúgta. Azóta az amerikai dollár a világ tartalékvalutája. A BTC mögött nem áll aranyfedezet, és szerencsére dollárfedezet. A bitcoin mögött matematika áll és az értékképzet, amit társítanak hozzá.

Világszerte, bányászok ezrei szoftvereket használva a számítási kapacitásuk hasznosításával egy matematikai formulát követve hoznak generálnak új bitcoinokat. A bitcoin egy nyílt forráskódú kezdeményezés és bárki szabadon lemásolhatja, leellenőrizheti, csatlakozhat a fejlesztéséhez vagy épp kisajátíthatja üzleti céljai érdekében.

Mik a tulajdonságai?

1. Decentralizált

A bitcoin hálózatot egyetlen hagyományos értelemben vett központi hatóság sem irányítja. Minden egyes számítógép, amely bitcoint bányászik, egy apró építőkövet jelent a több millió részegységből felépülő hálózatban. Azt jelenti, nincs központi hatóság, amely pénzügyi összeomlást okozva babrálhatná a monetáris politikával, vagy szimplán lenyúlhatná az emberek pénzét, ahogy például az Európai Központi Bank tette 2013 elején Cipruson, vagy itthon a magánnyugdíjak meglovasításával. És ha valamilyen okból a hálózat egyik tagja kiesik a rendszerből, a pénzáramlás nem áll le.

2. Könnyen telepíthető

Hagyományos bankoknál a számlanyitás rémálom. Kereskedelmi számlák nyitása szintén kafkai feladat hála a bürokratikus procedúráknak. Ellenben BTC cím létrehozása másodpercek alatt elvégezhető és a fizetendő díjak összege: 0.

3. Névtelen

Nagyvonalúakban. A felhasználók több BTC címet létrehozhatnak és nem kell a nevüket, címüket, vagy egyéb személyes információt megadni használatukhoz. Habár…

4. Teljes mértékben átlátható

…a bitcoin eltárol minden egyes tranzakciót, ami végrehajtásra került a hálózaton. Ezt a gigászi főkönyvet nevezik blockchainnek, vagy magyarul blokkláncnak. A blokklánc minden titok nyitja.

Az összes BTC cím publikus, bárki meg tudja nézni, hogy mennyi bitcoin van rajta. Viszont azt nem tudja meg senki, hogy az a cím a Te nevedhez tartozik, hacsak külön nem kürtölöd világgá.

Vannak lépések, amelyekkel a felhasználók bizonyos szintig elrejthetik a tranzakcióikat, mint, mikor következetesen más bitcoin címet használnak tranzakcióikhoz, vagy apránként utalnak bitcoint egy címre. A bitcoin blokklánca ettől még ugyanúgy tárol minden egyes tranzakciót, és még így is könnyedén visszafejthetők a tranzakciók.

5. Tranzakciós költség elenyészően alacsony

A bankod nagy valószínűséggel több ezer forintot legombol rólad nemzetközi átutalásoknál. A bitcoin nem.

6. Gyors

Akárhova küldhetsz pénzt és percek múlva megérkezik miután a hálózat feldolgozta a tranzakciót.

7. Megmásíthatatlan

Ha elküldöd a bitcoinod, onnantól nincs visszaút. Az összeget nem kapod vissza vagy leszel képes törölni a tranzakciót. Az egyetlen kiút, ha a fogadó visszaküldi az összeget a címedre.

Rövid bemutatónk messze nem teljes és a Bitcoin Bázis könyveket tudna megtölteni a Bitcoin hálózat működéséről, gyakorlati hasznáról, forradalmi jelentőségéről vagy épp a bankszektorra gyakorolt hatásáról. Itt csak egy rövid ízelítőt szerettünk volna adni. Ha többet szeretnél megtudni róla, bátran keress minket elérhetőségeinken, közösségi média oldalainkon.

A következőkben tudj meg többet arról, hogyan működik a bitcoin a gyakorlatban? Hallottál már a bitcoin a bányászatról? Vajon mi a titka a bitcoin tranzakcióknak? Kapcs. ford.

Frissítve: 2018.12.18.