Eljött az idő, hogy szatosiban számoljunk bitcoin helyett?

“Most akkor mire is elég a bitcoinom? Hát, tudod, egy százezred bitcoinból vehetsz már egy…” És ezen a ponton már el is vesztettük az érdeklődő barátunkat/párunkat/kutyánkat. De nem is okolhatjuk őket: őszintén, ki tud (vagy akar) százezrednyi, meg milliomodnyi bitcoinnal számolgatni? Most viszont van egy jó hírünk is: ha szatosival számolunk, a probléma teljesen kikerülhető.

Szatosiból mindenkinek jut

A Bitcoin véges – ez nagyjából az egyik első dolog, amit belénk vernek, ahogy elkezdünk a kriptovaluta gondolatával játszadozni. 21 millió bitcoin van, se nem több, se nem kevesebb, így még ha világszinten is elterjed a Bitcoin használata, a legtöbb embernek sosem lesz lehetősége arra, hogy egy egész Bitcoin büszke tulajdonosává váljon. De ez korántsem probléma: erre tökéletes megoldás ugyanis a szatosi. Egy bitcoin ugyanis 100 millió szatosival egyenlő – ez pedig azt jelenti, hogy az árcédulákon sokkal barátságosabb árak tudnának a kedves vevőre mosolyogni.

Mondjunk ez még mindig nem egy igazán kézzel fogható szám – sőt, a 21 millió bitcoinhoz képest a 2 100 000 000 000 000 szatosi (2.1 billió) talán még felfoghatatlanabb. Egy Twitter felhasználó (shaine_kennedy) azonban megpróbálta kicsit közelebb hozni hozzánk a szatosit (ő a körülbelül 4 nappal ezelőtti árfolyammal számolt, ahol egy dollár nagyjából 25 ezer szatosival egyenlő – 1 dollár a jelenlegi árfolyamon inkább a 27 ezer szatosi felé közelít):

http://twitter.com/shaine_kennedy/status/1081205280325525505

“Jelenlegi blokk jutalom: 1.25 milliárd szatosi. Egy gallon gázolaj: 86 ezer szatosi. Egy steak: 400 ezer szatosi. Egy pint sör: 170 ezer szatosi. Egy vekni kenyér: 67 ezer szatosi. Egy átlagos amerikai ház: 6,8 milliárd szatosi.”

Ezek persze meglehetősen Amerika-centrikus dolgok, a lényegen azonban nem változtat: a bitcoin tranzakciók jelentős része kisebb egységekben zajlik – erre pedig a szatosi sokkal inkább alkalmasabb.

Persze, itt be lehet szúrni azt az ellenvetést, hogy ‘de hát a folyamatosan ingadozó árfolyamokon, lehet, hogy egy dollár ma 25 ezer szatosit ér, holnap meg már csak 20 ezret fog’. Ez így igaz – azonban ez igaz az összes fiatpénzre is. Akármelyik valuta történelmi árait figyeljük meg, a piaci volatilitás mindegyiknél jelen van. A Bitcoin hálózat és a bitcoin mint fizetőeszköz csak 10 éves, logikusabban nagyobbak a kilengései mint a 200 éve velünk lévő dolláré vagy épp a forinté ahol ráadásul ott vannak a központi bankok is, akik az árfolyamot az adott tartományban igyekeznek tartani attól függően, mi éppen a drágalátos politikusok célja az adott fizetőeszközzel.

Bitcoin, mint globálisan elfogadott valuta

Egy olyan jövőben azonban, ahol a bitcoin globálisan elfogadott valutává válik, ott akár akarjuk, akár nem, tudni kell majd, hogy bizonyos árucikkek és szolgáltatások mennyibe kerülnek bitcoinban – vagy egy sokkal ésszerűbb rendszerben – hogy mennyibe kerülnek szatosiban.

Itt az ideje annak, hogy szatosiban számoljunk Bitcoin helyett

Ehhez pedig lassan el kell indítani egy átmeneti rendszert. Ez hasonló lehetne az euró bevezetését követő rendszerhez. Akkor ugyanis, azokban az országokban, ahol bevezetésre került az euró, egy ideig még a korábbi valutában is fel voltak tüntetve az árak. Majd ahogy az emberek szépen lassan hozzászoktak az új valutához, már elég volt csak az eurós címkét fenntartani.

Egy duális rendszer, ahol szatosiban és fiat pénzekben is gondolkodunk, az első lépés persze csak a folyamatban. Azonban ahhoz, hogy a bitcoin globálisan elterjedhessen, az első lépéssel kell kezdeni – mert enélkül sosem indulunk el.

Amennyiben egyes fogalmakkal még nem vagytok tisztában, az évek során összedobtunk egy bitcoin/altcoin/blokklánc kisokost, ahol minden fontosabb kifejezést megmagyarázunk. Olvassátok szorgalmasan!