Üzent von der Leyen a big tech cégeknek: készüljenek az uniós szabályozásra

Tegnap, még Joe Biden beiktatása előtt, üzente meg Twitterén az Európai Bizottság elnöke az amerikai big tech vállalatoknak, hogy nem dönthetnek maguk a felhasználók jogairól és a rájuk vonatkozó törvényekről.

Ursula von der Leyen tegnap az Európai Parlamentben tartott beszédében üdvözölte Joe Biden beiktatását és kijelölt néhány olyan témát, ahol szorosabb együttműködésre lesz szüksége az Európai Uniónak az Egyesült Államok új adminisztrációjával. Egyik ilyen témakör a klímaváltozás kezelése a másik pedig az amerikai big tech vállalatok megrendszabályozása.

Az EU célja, hogy nemzetközi standardokat vezessen be a digitális vállalatokra, amikben tisztán körülhatárolják azok működési feltételeit és a feltöltött felhasználói tartalmakra vonatkozó moderálási előírásokat. Von der Leyen elveti a big tech cégek azon kérelmét, hogy maguk moderálhassák a felhasználóik tartalmát, szerinte a világ döntéshozóinak egységesen kell ilyen eljárásokat foganatosítani.

És ami a legfontosabb, az önkényeskedő big tech vállalatok nem működhetnek a saját maguk által hozott törvények és jogszabályok alapján, kötelesek igazodni adott ország törvényeihez.

Leyen a kemény fellépés szükségessége kapcsán a Capitolium ellen elkövetett szélsőjobbos ostromra hivatkozik, akik állítólag Donald Trump stábja által terjesztett hamis információkra alapozva törtek be az épületbe. Von der Leyen szerint olyan szabályokat kell a közösségi média platformokra hozni, amik meggátolják az álhírek terjedését.

Az EU nem először gyürkőzne neki a Facebook, Twitter és más big tech cég stb. megrendszabályozásának, de eddig csak félsikereket tudott elérni e téren. A Google-t például évek óta az EU trösztellenes hatósága vizsgálja, eddig több mint 6.5 milliárd euró büntetést szabott ki rá az Android piaci túlereje és az online hirdetési piacokra jellemző monopólközeli státusza miatt. Az Amazon, Apple és Facebook háza táján szintén vizsgálódnak az EU hatóságok, van ahol érik a bírság.

Von der Leyen múlt év decemberben mutatta be a digitális szolgáltatásokra és digitális piacokra vonatkozó törvénytervezetét, ami egységes jogszabályokat vezetne be az Európában aktív technológiai vállalatokra. Elsődleges feladata a törvénynek, hogy biztonságosabbá tegye a kibertért és tisztességesebb versenykörnyezetet teremtsen a piaci szereplőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.