Több, mint 500 ezer dollár adományt küldtek a Trump aktivistáknak bitcoinban

Egy kriptoelemző cég vette észre, hogy egy francia programozó több, mint 500 ezer dollárt utalt át szélső-jobboldali aktivistáknak az Egyesült Államokban. Azokhoz is kerülhetett a pénz decemberben, kik a Trump mellett tüntettek a múlt héten a Capitoliumnál.

A Chainalysis jelentése szerint egy meg nem nevezett adományozó 28.15 BTC-t (ami az utalás idején több, mint 520 ezer dollárt ért) utalt át még december 6-án 22 különböző bitcoin címre. Az elemző cég szerint, ezek a címek közül több is amerikai szélső-jobboldali mozgalmakhoz köthető. A Yahoo News számolt be róla, hogy a Vdare (egy bevándorló ellenes szervezet), a Daily Stormer (jobb oldali website), Nick Fuentes, amerikai szélsőjobboldali kommentátor és Ethan Ralph jobboldali podcaster is kapott az adományokból.

A cég kiemelte, hogy arra nincs bizonyíték, hogy Fuentes részt vett a Capitolium elleni tüntetésben, de korábban már többször buzdította Fuentes a követőit arra, hogy vonuljanak ki tüntetni, ha Joe Biden nyerne. Az viszont úgy látszik biztos, hogy a 250 ezer dolláros adomány, amit Fuentes kapott az eddigi legnagyobb, amit valaha adakoztak neki.

Az adományozóról annyit lehet tudni, hogy egy francia programozó lehetett. A bitcoin tárcáját már 2013 óra aktívan használta, emiatt feltehetően egy korai bitcoin használóról van szó, akinek a bitcoinjai az évek során több százszoros értékre nőttek. Az egyik kapcsolódó bitcoin címet a Nameid-nél is regisztrálták, ahol online identitáshoz köthetőek a bitcoin címek. Az email címének vizsgálatakor derült ki, hogy egy francia programozóról van szó. Később az is kiderült, hogy a személyes blogján búcsúüzenetet hagyott és öngyilkos lett. Az adomány mögött a Chainalysis azt a motivációt találta, hogy a programozó szerint a nyugati civilizáció haldoklik és egyre többeket szólítanak fel arra, hogy vesse meg az őseit és leszármazottjait – ez ellen szeretett volna tenni az adományával.

A Yahoo News jelentése szerint a szövetségi ügynökök is vizsgálják a kiosztott adományok ügyét.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.