Vagyonmegosztás elkerülése bitcoinnal? Egyre kreatívabbak a válni akarók

Az utóbbi időben megnőtt számban hallhattunk olyan esetekről, amikor a válóperben lévő szereplők egyike hirtelen úgy dönt, hogy szép csendesen bitcoinba fektet. Újabban egy New York-i feleség leplezte le férjét, aki osztozkodás helyett inkább 12 bitcoint vásárolt partnere háta mögött.

A nő azért kezdett gyanakodni, mert férje, aki évente mintegy 3 millió dollárt keresett, a válóperben meglehetősen kevés vagyontárgyat hozott nyilvánosságra. A hölgyet ez annyira nem hagyta nyugodni, hogy válásukba egy igazságügyi könyvszakértőt is bevont. Az ő segítségével derült ki, hogy a férfi nem túl régen 12 darab bitcoint vásárolt, melynek akkori értéke 500 000 dollár körüli volt.

“Ismertem a bitcoint és az ehhez hasonló eszközöket. Csak nem tudtam róluk sokat” – mondta a nő, aki a megvetéstől való félelmében neve eltitkolását kérte.

“Meg sem fordult a fejemben, mert sosem beszélt róla, és nem is csináltunk közösen befektetéseket… Határozottan sokkoló volt” – folytatta.

Még mindig nem nagyon tudják hová tenni a kriptókat a bíróságokon

Bár a vagyon elrejtése nem újdonság azok számára, akik el akarják kerülni a bírósági ítéletet, és a vagyonukon való osztozkodást, a kriptopénzek térhódítása új fejfájást okozott a válóperes ügyvédeknek.

“Úgy gondolom, hogy a jog még mindig próbálkozik felzárkózni ehhez az újszerű pénzformához, annak ellenére, hogy már jó ideje létezik” – mondta Kim Nutter, egy floridai családjogi ügyvéd a CNBC-nek.

Azonban ahogy a kriptoval kapcsolatos pénzügyi trükkök fejlődtek, úgy fejlődtek a házassági vagyon felkutatásával megbízottak eszközei is. Egyes törvényszéki könyvelők ma már kimondottan a kriptopénzek nyomon követésére specializálódnak. A rejtett vagyonok felkutatására a blokklánc tranzakciók kifinomult elemzését használják.

De újabb pont a sunyi férjeknek – az okosabbak új taktikákat is kidolgoztak, és többek között olyan anonimizált digitális valutákat használnak, mint a Monero, amelyről köztudott, hogy (főleg egy kriptovalutákat nem igazán ismerő házastárs számára) szinte lehetetlen lenyomozni.

Egy nagyon elhidegült házasság pedig lehet, hogy egy legalább olyan hideg tárcát is rejt, amibe értékes eszközeiket zárják el az osztozkodni nem akaró felek.

Hoppá. Nem csak a válóperben állóknak van rejtegetnivalója.

A kutatások alapján az úgynevezett “pénzügyi hűtlenség” nem korlátozódik a válófélben lévő házaspárokra. A Bankrate pénzügyi információs oldal februári felmérése szerint az amerikaiak 39 százaléka követett el valamilyen formában “pénzügyi hűtlenséget” romantikus partnerével szemben.

Azok körében, akik házasságban, vagy élettársi kapcsolatban élnek, 12 százalékuknak van titkos hitelkártyája, 11 százalékuk halmoz fel nagy kiadásokat a partnerük háta mögött, 10 százalékuknak van rejtett adóssága, 9 százalékuknak pedig titkos megtakarítási számlája.

A tanulmány egyik érdekes megállapítása, hogy úgy tűnik, a fiatalabb generációk gyűjtögetik a legnagyobb pénzügyi titkokat.

A Z generáció tagjai közül 63 százalék rejtegette a pénzzel kapcsolatos részleteket jelenlegi partnere elől, az ezredfordulósok 54 százalékával együtt – mindkét szám jóval magasabb, mint az X generáció vagy a Baby Boomerek esetében.

“Régebben elvárás volt, hogy a párok teljesen összekapcsolják a pénzügyi életüket, de úgy látom, hogy ez a fiatalabb ügyfeleknél megváltozott” – mondta Amanda Clayman, Los Angeles-i pénzügyi terapeuta a Reutersnek a felmérést követően.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek