Mit ér az USA 1000 dolláros csekkje a kriptovaluta piacokon?

Az Egyesült Államok Kongresszusának március 26-án elfogadott 2 billió dolláros gazdaságösztönző csomagja a bitcoin (BTC) piacára is jó hatással volt. A befektetők javulásra számíthatnak a szektorban, állítja a kriptoközösség több jeles tagja.

Wayne Chen, az Interlapse vezérigazgatója és a Coincurve digitális valuta platformjának alapítója a bitcoin kilátásairól, illetve az Egyesült Államok gazdaságának fellendülését elősegítő intézkedésekről beszélt.

Ösztönző csomag az amerikai rászorulóknak

A globális méreteket öltő koronavírus járvány/pánik idején sokan azt várják, hogy a bitcoin ára még az idén újabb csúcsot dönt. A Google Trends adatok alapján megnőtt a ‘bitcoin’ illetve a bitcoin vásárlás kifejezésekre keresések száma különösen a március 12-ei krach után, mivel sok befektető fél megijedt a hagyományos piacokon történt még erősebb zuhanástól, illetve kiváló belépési pontot detektált. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy rengeteg új belépő jelent meg a piacon és fektetné az őrült pénznyomtatásba kezdett kormányoktól kapott támogatást kriptovalutákba.

Az Egyesült Államokban például az elfogadott ösztönző csomag célja az, hogy azoknak segítsen, akik elvesztették az egyetlen jövedelemforrásukat vagy drasztikusan lecsökkent a bevételük a COVID-19 vírus okozta karanténok miatt. Sok ember egyéni vállalkozóként dolgozik olyan területen, ahol a home office nem megoldható. Számukra igazi csapást jelent a vírus miatt elrendelt zárolás.

Chen szerint ez az ösztönző csomag a lakosság azon szegmensét célozza meg, akik a legrosszabbra készülnek. Ők már most takarékoskodásra és felhalmozásra álltak át nem csak USA-ban, de Magyarországon is.

“Nem hiszem, hogy az emberek bankszámlájára érkező 1000 dolláros extra bevétel hatalmas vásárlási aktivitást hozna a kriptovaluta piacokra.”

Hol vannak a bitcoinba fektetők?

Noha az ösztönző csomag pluszjövedelmet jelent az Egyesült Államok állampolgárainak, valószínűleg ugyanaz következik be, mint a 2008-as válság idején. Az emberek későbbi időpontra halasztják a nem létszükségletű vásárlásaikat, addig marad a megtakarítás dollárban. Ez egy 22-es csapdát jelent, hiszen ha nem költekezik a populáció szignifikáns kereső rétege az általános forgalomeséshez vezet a legtöbb szektorban. Vállalkozások mennek tönkre ezzel még több ember kényszerül segélyre, húzza meg a nadrágszíját és takarékoskodjon. Ez limitáltan a kriptovaluta piacokra is hatással lesz, hasonlóan a kötvény- és részvénypiacokon is.

Chen úgy véli, hogy az ösztönző csomag bitcoinra gyakorolt ​​hatása csekély lesz és a bitcoin árelőrejelzések mind mesze esnek a valóságtól.

“… az emelkedés szerény marad. Eléggé fokozatos. Az emberekre nem zúdul pénzeső, ezért hosszabb távon megtakarítanak… Nem hiszem, hogy az idén a bitcoin árfolyama elérné minden idők csúcsát.”

A jó hír, hogy a vírus jelentette korlátozások fenntartása hónapokig teljességgel lehetetlen, mert azzal nem csak egy negyedéves visszaesést kockáztatna az Egyesült Államok, Olaszország és bármely vezető gazdaságú ország, hanem egy globális recessziót, olyat, amit talán 1929 óta nem élt a világ. Mindez, feltételezem, gyorsan hozott, pánikszagú döntések eredményére.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük