Valójában mennyi arany is van a Földön?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az arany a történelem során mindvégig megőrizte értékét, részben azért, mert elpusztíthatatlan. De mennyi arany is van a földfelszínen?

Amint azt a Visual Capitalist munkatársa, Govind Bhutada magyarázta, gyakorlatilag a világ összes bányászott aranya így vagy úgy, de még mindig létezik. Egy része ékszerré válhatott, míg más része aranyrudak formájában a páncéltermekben lapul. Mennyi aranyat bányásztunk ki, és mennyi maradt belőle a föld alatt?

Az Arany Világtanács becslése szerint a bányászok az emberiség története során összesen 201 296 tonna aranyat termeltek ki, és további 53 000 tonna maradt az azonosított földalatti tartalékokban.

A valaha bányászott arany közel felét ékszerek formájában tartják. India és Kína az aranyékszer legnagyobb piacai, amelyek együttesen a globális ékszerkereslet több mint 50%-át tették ki 2020-ban. A befektetők világszerte azért vásárolnak aranyat, mert képes értéket nyújtani, és amikor az inflációs nyomás nagy, az arany gyakran a biztonságba menekülést szolgálja. Következésképpen a befektetés az arany egyik legnagyobb végfelhasználása, több mint 44 000 tonna aranyat tartanak rudak, érmék vagy az aranyfedezetű tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) aranyrúdjaiként.

A befektetők mellett a központi bankok a legnagyobb aranytulajdonosok. A devizatartalékokkal és részvényekkel fedezett értékpapírokkal ellentétben az arany értéke nagymértékben függ a kereslettől és a kínálattól. Ezért a központi bankok gyakran használják az aranyat eszközeik diverzifikálására és a fiat valuták leértékelődésének fedezésére. A központi bankok aranyállománya a föld feletti arany közel egyötödét teszi ki. 2021-ben a hivatalos aranyállomány meghaladta a 35 000 tonnát.

Bár az arany nemesfémként széles körben áhított, számos ipari felhasználási területe is van. Gyakran alkalmazzák az elektronikában, a fogászatban és az űrkutatásban is. Sőt, becslések szerint egy átlagos iPhone körülbelül 0,034 gramm aranyat tartalmaz, más nemesfémek mellett. Ezekre az ipari felhasználásokra 29 448 tonna, azaz a földfelszín feletti arany nagyjából 15%-a esik.

Föld alatti aranytartalékok

Mielőtt ékszerré és rúddá válik, az arany az ellátási lánc több szakaszán megy keresztül, kezdve az ásványkincsek feltárásával és a földalatti tartalékok bányászatával. 2020-ban a világon 53 000 tonna arany volt azonosított tartalékokban. De hol is rejlik ennyi arany?

Tekintettel a rendelkezésre álló tartalékokra, nem meglepő, hogy Ausztrália, Oroszország, az Egyesült Államok és Peru a világ legnagyobb aranytermelői közé tartoznak. Ezek a tartalékok nem csak a jelenlegi termelést segítik meghatározni, hanem arról is képet adhatnak, hogy a jövőben hol történhet aranybányászat.

2020-ban a bányászok alig több mint 3000 tonna aranyat termeltek ki, és ilyen ütemben a földalatti tartalékok új felfedezések nélkül kevesebb mint 18 évre lesznek elegendőek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a tartalékok változhatnak és növekedhetnek, ahogy a felfedezők aranyat találnak a világ különböző részein.

Az arany évezredek óta létezik, és feltehetőleg ez a jövőben sem fog változni. A pénzmennyiség növekedésével és az inflációval kapcsolatos növekvő aggodalmak mellett az arany továbbra is értéket fog teremteni, és megvédi a befektetőket a volatilitás idején, miközben hosszú távon megőrzi a vagyont.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.