Miért elkerülhetetlen az eszközök tokenizálása?

A pénzügyi piacok átalakuláson mennek keresztül az eszközök tokenizálása révén. Ez a mozgás nem pusztán egy spekulatív trend a technológiai rajongók körében, hanem alapvető változást hoz az eszközök globális kezelésében és tranzakcióiban.

Mehdi Brahimi, az L1 intézményi üzletágának vezetője szerint a láncon belüli valós eszközök és a tárca-infrastruktúra integrációja felváltja a közvetítőket, és a modern vagyonkezelési életciklus standardjává válik.

Valós eszközök tokenizálása

A real-world eszközök (RWA) vagyis a valós eszközök tokenizálása nem csak egy feltörekvő trend. Ez maga a vagyonkezelés új korszakának előkészítése.

A kripto-natív tokenek és a tokenizált RWA-k közötti különbségtétel kulcsfontosságú.

  • A kripto-natív tokenek, mint például a bitcoin BTC Price BTC Price és az ether ETH Price ETH Price , tisztán digitálisan léteznek. Egyszerre szolgálnak spekulatív befektetésként, értéktárolóként és hasznosságot nyújtanak a saját ökoszisztémáikon belül.
  • A tokenizált RWA-k ezzel szemben áthidalják a digitális és a hagyományos világot, hatékonyan biztosítva likviditást és feloszthatóságot (frakcionállást), hogy javítsák a korábban kevésbé likvid eszközök hozzáférhetőségét.

Már az intézményi befektetők is ebben látják a jövőt

A BlackRock első tokenizált alapjának, a BUIDL megjelenése jelentős mérföldkövet jelent a tokenizálásban. A Buidl egy rövid távú magánpénztári alap már közel 300 millió dollárnyi eszközt vonzott be az első hónapban. Azzal, hogy a BlackRock, a legnagyobb vagyonkezelő beszállt az eszköz tokenizáció piacára azt mutatja, hogy ez már „a piacok következő generációja lesz”.

A tokenizált kincstárjegyek már 1,2 milliárd dolláros értéket képviselnek. Olyan termékek vannak a piacon, mint a Franklin Templeton által kibocsátott BENJI. Vagy a BlackRock BUIDL-je és az Ondo Finance USDY-je, amely tavaly január óta 10-szeres növekedést mutat.

Jelenleg a láncon belüli RWA-k 7,5 milliárd dolláros piacot képviselnek. Noha ez elhagyagolhatónak tűnik a hagyományosan kezelt több tíz ezer milliárd dollár értékű vagyonhoz képest, a növekedés üteme és a tokenizált eszközök növekvő köre – beleértve a kincstárjegyeket, árucikkeket, magántőkét, ingatlant, magánhiteleket –  arra utal, hogy fordulóponton vagyunk.

Tovább nőhet az RWA piac

A Boston Consulting Group 2022-es becslése szerint a tokenizált eszközök piaca 2030-ra 16 billió dollárra nőhet, ami nagymértékben lehetővé tenné az ezeket az eszközöket kiszolgáló DeFi protokollok számára, hogy teljesen új pénzügyi ökoszisztémákat alakítsanak ki a hitelezés, a likviditási poolok, a határidős ügyletek és a származékos ügyletek piacai között.

Több billió dollárnyi új vagyon jött létre már eddig is a blokkláncon. Ez már egy új befektetői réteg, amely saját pénztárcájába várja az új pénzügyi termékek és szolgáltatások megjelentését. És hogy azok kölcsönhatásba lépjenek egymással. Ezek a kripto-bennszülött befektetők profitálnak a legjobban egy olyan ökoszisztémából, amely a hét minden napján, 24 órában működik, alacsonyabb belépési korlátokkal rendelkezik, mint a hagyományos pénzügyi megoldások, amiket falak vesznek körbe és csak meghatározott időben vannak nyitva.

Sőt néha még a hagyományos piacokon is élen járnak az új megoldások.

Egy jó közelmúltbeli példa, amelyet az X felhasználó @kaledora hozott fel, amikor Irán és Izrael között nőtt a geopolitikai feszültség. Ekkor a PAXG, a tokenizált arany egyik változata, 20%-os felárral kereskedett április 12-i záróárához képest, majd április 14-én, vasárnap a nap végén tetőzik. Ez egybeesett az aranypiac 17:00 órai nyitásával, és azt mutatja, hogy az eszközbiztonság alapvető elvei, amelyek központi szerepet töltenek be a hagyományos piacokon, a digitális eszközökre is vonatkoznak.

Hozd a saját cuccod

A „Bring Your Own Wallet” (BYOW) koncepció azt az autonómiát és hatalomváltást foglalja magában, amelyet a blokklánc az egyéni befektetők számára biztosít.

A BYOW megszünteti a közvetítőktől való függőséget az eszközök letétkezelésében, lehetővé téve a befektetők számára, hogy kezeljék eszközeiket és hozzáférjenek azokhoz a hagyományos közvetítők korlátai és a késleltetett elszámolás nélkül.

Ahogy egyre több eszköz kerül a blokkláncra, a vagyonkezelők valószínűleg olyan stratégiákat fognak kialakítani, amelyek lehetővé teszik, hogy új likviditási forrásokhoz jussanak, és arbitrázst tudjanak kialakítani a láncon belüli és a láncon kívüli piacok között.

Ez az evolúció ismerős területeket hoz a láncba:

  • az eszközkezelők számára az általuk megszokott hagyományos keretrendszert,
  • lehetővé téve az alapvető portfólióépítési elvek alkalmazását és
  • a befektetési stratégiák kezelését.

Mindezt egy digitális kontextusban, amely terjesztési lehetőségeket biztosít a kripto-natív befektetők számára.

Ahogy előretekintünk, az eszközosztályok tokenizálása és a kripto-natív befektetési elvek integrálása valószínűleg szabvány lesz a modern vagyonkezelésben. A váltás nem csak elkerülhetetlen, már egyértelműen folyamatban is van. Azok a vagyonkezelők, akik elfogadják ezt a változást, új cégeket építenek, amelyek a befektetők új generációjához igazodnak. Egy generációhoz, amely hozza magával a saját pénztárcáját.