Saját valóságshowt kapnak a laposföld-hívők

Annak ellenére, hogy elég meggyőző bizonyíték van arra, hogy bolygónk gömb alakú, az elmúlt években igencsak elharapództak a laposfölddel kapcsolatos összeesküvés-elméletek.

Amerika internet-függő népességének egy jelentős része valamilyen érthetetlen oknál fogva hisz ebben. És ezt most akár be is bizonyíthatja. Például azzal, hogy megpróbál elég messzire vezetni egy jachtot az óceánban, vagy akár csinál magát egy rakétát, és felrepül vele a sztratoszférába.

Lehet, hogy mindannyiunknak hazudtak a bolygónk alakjáról?

Pénzt fizetnek a bizonyítékokért a laposföld-hívőknek

Az IndieWire beszámolója szerint egy új valóságshow van készülőben, amely pénzt fizet összeesküvés-elméleteket vallóknak azért, hogy bebizonyítsák, a Föld nem gömbölyű, hanem frizbi-szerű korong alakja van. A műsor, amelyet részben dokusorozatnak, részben versenynek írnak le, 50 000 dollár forrást biztosít majd az összeesküvés-elméleteket vallóknak, hogy kutatásokat végezzenek. A versenyzők végül egy tudósokból, teológusokból és térképészekből álló zsűri előtt mutatják be eredményeiket. Ha meg tudják győzni a zsűri többségét arról, hogy a Föld valóban lapos, akkor pénzdíjban részesülnek (nem fognak).

Jöhetnek a szórakozni vágyó nézők!

A sorozat premierje a The Network nevű, viszonylag új ingyenes streaming alkalmazáson lesz, amely egyelőre elég korlátozott tartalomválasztékkal rendelkezik (az oldal honlapja csak két eredeti műsort hirdet). Az új összeesküvés-elmélet témájú műsorral a platform valószínűleg azt reméli, hogy növelni tudja a közönségét. Olyan embereket kíván bevonzani, akik jókat mulatnak az olyan végtelenül hiszékeny mamlaszokon, akik hisznek ebben a középkori téveszmében.

Összeesküvés elméletek és ami mögötte van

Nehéz megérteni ezt a hívő csoportot, hiszen annyi jobb összeesküvés-elmélet van, amire az időt és az energiát pazarolhatnánk. A JFK-merénylet kapcsán például több mint 60 évnyi furcsaságot rejtő nyúlüregbe tévedhetünk. A „Jeffrey Epstein nem ölte meg magát”-jelenséggel szintén sokkal gazdagabb szálakból álló szövevényt lehetne felgöngyölíteni. De… a Föld lapos? Kit érdekel? Akár lapos a Föld, akár nem, ez semmilyen módon nem befolyásolja a mindennapi életünket.

Az elméletnek olyan története van, amely jelentős mértékben összefonódott a vallási fundamentalizmussal (a „szélsőséges bibliai-literalista teológia” egyik formájaként emlegetik). Ez segíthet megmagyarázni, hogy egyes hívei miért tanúsítanak ilyen szokatlanul merev ellenállást az észérvekkel szemben. Az egyik legismertebb lapos Föld összeesküvés-elmélet szerint a bolygót valójában egy hatalmas jégfal veszi körül, amelyet katonai erők őriznek. Csak azért a világ polgárai ne tudják meg az igazságot.

A helyzeten az sem segít, hogy a popkultúra számos prominens hangja időnként elmerül ebben a tévhitben. Példuá a Fox News egykori műsorvezetője  Tucker Carlson egyszer azt mondta, hogy „nyitott” az elméletre.