Mik azok a vámpírtámadások kriptós szempontból?

Az úgynevezett vámpírtámadások lehetnek új, agresszívan terjeszkedő kriptoprojektek, de azokat a támadásokat is ide soroljuk, amikor rosszindulatú szereplők a már meglévő projektközösségeket veszik célba.

Kriptós értelemben azt nevezzük vámpírtámadásnak, amikor egy új projekt jobb ösztönzőket vagy nagyobb profitot kínál, mint az eredeti. A „támadó” projekt célja egy másik, nagyon hasonló jellemzőkkel bíró projekt túlszárnyalása, de azt is nevezhetjük vámpírtámadásnak, amikor a projekt a versenytársak erőforrásait és a kritikus likviditást biztosító ügyfeleket akarja ellopni.

A támadás gyakran egy decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollt vagy decentralizált alkalmazást érint, amely ugyanazon szolgáltatásért jobb árakat kínál, mint az adott versenytárs. Egy ilyen esemény gyakran a likviditás elvesztését vagy akár a másik projekt teljes kudarcát is eredményezheti, mivel az új projekt gyakorlatilag “kiszívja az életet” a versenytársból – ezért is nevezik ezeket az eseményeket vámpírtámadásoknak.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a támadások nem feltétlenül átverések vagy eredendően rosszindulatúak, sok esetben ezek egy agresszív és erősen versengő növekedési stratégiát jelentenek.

Hogyan működik egy ilyen támadás?

Bizonyos projektek nagyobb valószínűséggel szenvednek el vámpírtámadást: például azok, amelyek nagyrészt a felhasználókra és a likviditásra támaszkodnak, illetve amelyek magas likviditással rendelkeznek. Ezek közé a projektek közé tartoznak a decentralizált tőzsdék és az NFT piacterek.

Emellett a „támadó” projektek célba vehetik a már kialakult közösségeket is, amelyekbe beszivárogva magukhoz csábíthatják a felhasználókat. A magas díjakkal és az innováció hiányával küzdő projektek szintén vonzó célpontok, mivel az új projekt alá tudja árazni a régit, és jobb funkciókat, illetve ösztönzőket kínálhat. Ezután a projekt feladata mindössze annyi, hogy megtartsa az átcsábított felhasználókat.

Így lehet védekezni a vámpírtámadások ellen

A kriptoprojektek számára a legegyszerűbb módja a kevésbé agresszív vámpírtámadások elleni védekezésnek az, ha megfelelő ösztönzőkkel versenyképesek maradnak, és a lehető legjobb funkciókkal jutalmazzák a hűséges felhasználókat.

Vannak azonban konkrétabb intézkedések is, amelyeket egy projekt alkalmazhat a felhasználók és a likviditás védelme érdekében. Ezek közé tartoznak az úgynevezett lock-in időszakok, amelyek megakadályozzák, hogy a felhasználók az ösztönzők igénybevételét követően kivegyék a kriptójukat, így biztosítva a platform iránti elkötelezettségüket. Hasonlóképpen, érdemes olyan korlátozásokat is alkalmazni, amelyek segítségével meg van határozva, hogy a felhasználók egy adott időn belül mennyit vehetnek ki – ez visszatartja a tömeges kilépést.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a szavazati jogok biztosítása elősegíti a felhasználók bevonását az irányításba, fokozva a lojalitást. Emellett a biztonsági ellenőrzések, a közösségépítés és a projekt imázsának fenntartása erősíti a projekt vonzerejét és hitelességét, így az ellenállóbbá válik az esetleges vámpírtámadásokkal szemben. Ezek a stratégiák együttesen erősítik a felhasználók elkötelezettségét és bizalmát, amelyek elengedhetetlenek a decentralizált platformok tartós sikeréhez.

A kriptotulajdonosok és a befektetők egyébként úgy védekezhetnek a vámpírtámadások ellen, hogy tisztában vannak az új projekt taktikáival: az új decentralizált tőzsdék például nagyon magas ösztönzőket kínálnak a likviditásért cserébe.