Érkezhet az első amerikai azonnali Solana ETF – egy feltétellel

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az azonnali Ethereum ETF elfogadása előmozdíthatja több altcoin ETF-kísérletét is a következő 6-12 hónapban a nagyobb kapitalizációjú projektek esetében. A kriptovaluták megjelenése a hagyományos tőzsdéken növelik a felhasználói bizalmat és leegyszerűsítik a kereskedést, mivel nincs szükség a bonyolult folyamatok megértésére.

A Solana lehet az első kriptovaluta az Ethereum után, amely azonnali ETF-et kaphat – nyújtotta be kérvényét az ARK Invest és a 21Shares, azonban a kérelemben van egy feltétel, mely kiskaput tartalmaz a világ egyik legnagyobb alapkezelője számára.

Az ARK Invest kérvénye

Az ARK Invest mögött álló Cathie Wood hatalmas rajongója a kriptovaluták által használt technológiáknak és az úttörő befektetési eszközöknek. Wood hisz abban, hogy a kriptovaluták, különösen a Bitcoin és Ethereum, forradalmasíthatják a pénzügyi rendszert és számos iparágat. Az ARK Invest alapítója és vezérigazgatója hisz a decentralizált rendszerekben, melyek csökkenthetik a hagyományos pénzügyi intézmények hatalmát, és védelmet nyújthatnak az infláció ellen. Wood és csapata a pénzügyi inklúzión dolgozik, azonban szerintük még mindig növekedési fázisban van az eszközosztály, korábbi nyilatkozataiban arról beszélt, hogy a Bitcoin árfolyama az egymillió dollárt is meghaladhatja a jövőben.

Az egykoron 50 milliárd dollárnyi kezelt eszközzel rendelkező vállalat most szinte elsők között nyújtotta be azonnali Solana ETF-kérelmét az amerikai tőzsdefelügyelet felé. Az ARK és a 21Shares célja a hagyományos piacokon elérhetőbbé tenni az eszközt a befektetők számára, azonban a kérvénybe belefogalmaztak egy fontos feltételt. Amennyiben az SEC végül a Solana-ökoszisztéma natív tokenjét, a SOL-t értékpapírnak (security) minősítik, úgy az ETF-kérvény megszűnik.

Ez a feltétel bizonytalanná teszi az alkalmazását, mivel nagymértékben támaszkodik a jövőbeni szabályozási döntésre. A SOL esetében nem olyan egyértelmű a helyzet, mint az Ether-nél volt, ahol kijelentették, az eszköz árucikknek (commodity) minősül.

A Solana ETF kereskedése

A vállalat elsődleges célja kényelmes és költséghatékony kereskedési módot biztosítani a befektetők felé anélkül, hogy az eszközt közvetlenül meg kellene vásárolniuk. A bírósági beadvány szerint az ETF nyomon követi a Solana teljesítményét, az alap azonban nem vásárol vagy ad el aktívan Solanát, csak részvényeket bocsát ki és vált vissza.

Az ETF-részvényekkel a Cboe BZX-en fognak kereskedni, a bizalmat a 21Shares US LLC szponzorációja adja, a CSD Delaware Trust Company lesz a vagyonkezelője és a Coinbase pedig a letétkezelő, mely birtokolja az alap összes SOL-tokenjét.

A vagyonkezelő regisztrációs nyilatkozata az SEC további értesítéséig vagy határozásáig érvényben marad, ez pedig rugalmasságot tesz lehetővé az alap számára, hogy szükség esetén elhalaszthassák a hatályba lépés dátumát, ezzel időt adva az elnökválasztás előtti szabályváltoztatásoknak.

Amennyiben az azonnali Solana ETF sikeresnek ígérkezik, könnyedén követheti az esetleges Avalanche ($AVAX) vagy Chainlink ($LINK) ETF is.