Van még remény: elhalasztják a MiCA rendelet bevezetését

A MiCA rendelet megszavaztatását az Európai Unió 2023 februárjára tolta ki, ezzel azonban komoly fennakadásokat okozhatnak az egyéb határozatokkal kapcsolatban. Többek között a szintén kriptoeszközökre vonatkozó pénzmosás elleni jogszabály bevezetését hiúsítják meg. Ez talán egy jel, hogy az efféle javaslatok valójában szükségtelenek és a szabályozó szerveken kívül mások érdekeit nem szolgálják. 

A szóban forgó keretrendszernek, amely a kriptoeszközök piacait hivatott szabályozni Európa-szerte, ebben a hónapban kellett volna érvénybe lépnie. Az Európai Parlament ellenben eljárással kapcsolatos okokra hivatkozva úgy határozott, hogy a zárószavazást 3 hónappal későbbre halasztja.

Csakhogy a Markets in Crypto-Assets javaslat elbírálásának elnapolása azt eredményezi, hogy a további, már finisben járó előterjesztések is mellékvágányra kerülnek. Ilyesfajta rendelet a TFR (Transfer of Funds Regulation) is, amely kötelezővé tenné a kriptotranzakciók során feltüntetni mind a küldő, mind pedig a fogadó fél adatait. Ezzel egyébként a Pénzügyi Akciócsoport (FATF) követelményeinek, illetve az AML (Anti-Money Laundering Regulation) kritériumainak tennének eleget.

Ezen határozatok összességével az EU egy olyan új szabályozó szervet szeretne létrehozni, ami tulajdonképpen meggátolja a kriptoszektor számára a szabad működést. A kriptoeszközök egyik sajátossága a decentralizált mivoltuk – ebből vajon mennyi marad meg, ha az EU jogszabályai hatályba lépnek?

A MiCA a kriptopiac megreformálása helyett csak ellehetetlenítené azt

A halasztást különben azzal indolkolják, hogy a terjedelmes dokumentum lefordítása az Európai Unió 24 hivatalos nyelvére rengeteg időt vesz igénybe. A MiCA rendelet lefordítását azért tartják kivátképp fontosnak, hogy az Európai Parlament tagjai saját nyelvükön ismerhessék meg a tervezetet, amelyről szavazni fognak.

Ha az EP elfogadja a rendeletet, annak még az Európai Tanács rostáján is át kell jutnia ahhoz, hogy az Európai Unió Hivatalos Lapjába bekerüljön. Az esetleges érvénybe lépést követően a MiCA 12-18 hónapot biztosítana a törvényhozó szervek számára a kitételek bevezetésére.

A cenzúrabarát szervezetek szerint minél hamarabb be kellene vezetni a kriptoeszközöket szabályozó rendeleteket, mert nélkülük az ágazat tele van bizonytalansággal. Természetesen álláspontjuk alapján kizárólag a szigorú keretek közé szorított eszközöknek van létjogosultságuk. Sajnálatos módon a szabályozó szervek fittyet hánynak arra, hogy mi lenne a kriptovilág számára ténylegesen kifizetődő.